Takplater er et populært taktekkingsmateriale blant norske huseiere. Takplater er både praktiske, holdbare og kan være en fornuftig investering om man vurderer å legge nytt tak. I denne artikkelen kan du lese om de ulike typene takplater, fordeler og ulemper, og hvilken pris man kan forvente når man legger nytt tak med takplater. Vi ser også på ulike måter man kan organisere og finansiere prosjektet.
Takplater kommer i forskjellige materialer. Takplater av stål er det vanligste alternativet og utgjør rundt 90% av markedet. Det finnes likevel flere typer å velge mellom, og de ulike typene har forskjellige fordeler og ulemper. De vanligste typene takplater i Norge finnes i stål, aluminium, sink og kobber.
Takplater av stål og aluminium: Disse takplatene er lette og veier 2-8 kilo per kvadratmeter. Den lette vekten gjøre både frakt og montering enklere. Forskjellige takkonstruksjoner tåler ulike mengder vekt, og takplater av stål og aluminium kan med sin lette vekt legges på de fleste typer tak. I tillegg er takplater av stål og aluminium meget slitesterke og takler det norske klimaet godt. Stålplater egner seg godt for huseiere i innlandet, mens aluminium er bedre tilpasset værforholdene i kystnære strøk der luften er saltholdig. Har man stålplater på kysten, kan man oppleve å få rust på platene, men dette kan igjen forebygges med rusthindrende maling. Takplater av stål og aluminium bør vedlikeholdes med jevne mellomrom. Vedlikeholdsarbeidet består hovedsakelig av å fjerne mose og alger, men man bør også sjekke om det har oppstått sprekker i lakken. Slike sprekker kan på sikt føre til rust. En fordel er at platene kan utformes i flere forskjellige former, noe som gjør dem allsidige og kledelige for en rekke taktyper. Disse takplatene forventes å vare i omtrent 50 år.
Takplater av sink og kobber: Takplater i kobber og sink veier betydelig mer enn platene i stål og aluminium. Likevel er kobbertak i mange tilfeller den mest fornuftige løsningen. Tak i kobber har en lengre levetid, med 60+ år. Metallet forvitrer ikke og kobberen trenger således vedlikehold. I tillegg er kobber svært slitesterkt og tåler alle typer vær uten å ta skade. Kobbertakene regnes også for å være svært estetiske, og kan dermed bidra til at verdien på boligen øker betraktelig. Takplater i kobber har en naturlig farge som vil eldes over tid. Dette fører til at glansen forsvinner, men dette er igjen med på å gi kobbertaket sitt særpreg. Om du vil bevare glansen, kan du behandle taket med klar lakk eller polyuretan, noe som vil utsette skiftet til den naturlige grønnfargen. Takplater av kobber og sink koster mer, og entreprenøren som legger taket vil ta en høyere timepris ettersom denne type plater krever både spesialkompetanse og egne verktøy.
Å legge takplater trenger ikke nødvendigvis være dyrt. Totalkostnadene vil imidlertid avhenge av ulike faktorer. Ifølge markedsplassen byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen for legging av takplater på cirka 2.000 kroner per kvadratmeter takflate. Det forekommer imidlertid store variasjoner, avhengig av prosjektets kompleksitet og standard. Enkelte prosjekter kan koste opp mot 3.200 kroner per kvm, mens de rimeligste kan komme ned i 1.500 kroner per kvm. Gjennomsnittsprisen her inkluderer alt av kostnader knyttet til legging av taket, inkludert renner, lekter, sløyfer og undertak.
Materialer: Valg av materiale er det som vil ha størst effekt på sluttsummen når man skal legge tak med takplater. For eksempel vil eksklusive taktyper som kobbertak være mer kostbart enn korrugerte plater av stål, som er blant de aller rimeligste taktypene.
Størrelse: Størrelsen på taket ditt vil også ha stor betydning. Kvadratmeterprisen kan imidlertid bli noe lavere for store tak. Det skyldes at noen kostnader ikke avhenger av størrelsen på prosjektet.
Undertak: Dersom du har et forenklet undertak, kan det lønne seg å oppgradere det til et undertak av tre. Dette vil øke prisen, men samtidig heve kvaliteten på taket og huset.
Fagfolk: Entreprenører varierer i pris. Derfor bør du sørge for å hente inn minst 2 tilbud du kan sammenligne. Dersom alle tilbudene kommer fra seriøse aktører, vil det ofte være nok å hente inn 3.
Kompleksitet: Høyt tak og skarp takvinkel vil gjøre arbeidet vanskeligere for håndverkerne som skal utføre jobben. Dette resulterer i flere arbeidstimer og en høyere totalsum. Prosjektet blir også mer komplisert dersom du skal legge plater av kobber eller sink, ettersom dette krever spesialkompetanse og ekstrautstyr.
Det finnes mange skrekkhistorier knyttet til renoveringsprosjekter. Bedrifter som har gått konkurs underveis, håndverkere som blir borte, og arbeid som er dårlig utført. Det finnes imidlertid grep man kan ta for å kvalitetssikre de aktuelle kandidatene i anbudsprosessen. Dette gjør man ved å gjennomføre en grundig bakgrunnssjekk før man engasjerer en bedrift til å legge nytt tak på boligen. En god start er å undersøke referanser fra lignende prosjekter. Andre kunders tilfredshet vil være en god indikasjon på hvordan entreprenøren er å jobbe med og hvorvidt den leverer arbeid av høy kvalitet. Sjekk også om selskapet har en solid økonomi. På den måten reduserer du risikoen for at selskapet går konkurs underveis i prosjektet eller i den påfølgende garantiperiode.
Sørg for at entreprenøren har kompetanse og erfaring med å legge tak. Dette gjelder spesielt dersom du skal legge takplater i sink eller kobber, som gjerne krever spesialkompetanse. Vurder også entreprenørens evne til å kommunisere tydelig og profesjonelt. God kommunikasjon er essensielt for et vellykket prosjekt. På den måten reduserer man risikoen for at det oppstår uenighet eller misforståelser underveis.
Et annet viktig spørsmål når man skal legge nytt tak, er hvordan man ønsker å organisere prosjektet. Organiserer man prosjektet som en delt entreprise står man selv ansvarlig for å organisere og koordinere arbeidene. Dette innebærer at man skriver kontrakt med egne entreprenører på de ulike fagfeltene. Velger man totalentreprise skriver man kun kontrakt med én entreprenør. Denne står da ansvarlig for alt utførende arbeid og koordinering mellom de ulike fagfeltene. Totalentreprenøren utfører deler av arbeidet selv, og henter inn de nødvendige underentreprenørene på de fagfeltene den selv ikke har kompetanse på. Når man skal legge takplater, trenger man håndverkere innen ulike fagfelt: taktekkere, tømrere og blikkenslagere.
For å gjøre det enklere å finne entreprenører med relevant kompetanse og erfaring, velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart. Byggstart er plattform der byggherrer kan legge ut prosjektet og komme i kontakt med egnede bedrifter. Alle aktører som er en del av plattformen blir kontinuerlig kvalitetssikret basert på økonomi, referanser, pris og godkjenninger.
Hvor lang tid det tar å legge nye takplater vil i stor grad avhenge av hvilke takplater man skal legge. Blant annet tar det relativt kort tid å legge renner av stål. Et slikt prosjekt kan man ofte ferdigstille i løpet av 1 til 2 uker. Skal man derimot legge taksteinplater av stål, må man forvente at det vil ta rundt en måned før arbeidet er ferdig. Takplater av sink eller kobber tar generelt noe lengre tid å legge, og man må gjerne sette av 2 til 6 uker. Størrelsen og kompleksiteten på taket kan imidlertid gjøre at det tar lengre eller kortere tid enn dette. Et stort tak med flere ulike flater og komplekse vinkler vil generelt kreve mer arbeid enn tak av mindre størrelse og kompleksitet. Hvis man ønsker et mer presist tidsestimat, må man få en fagperson på befaring.
I alle tilfeller vil det lønne seg å starte forberedelsene tidlig. På den måten har man god tid til å bestemme seg for hvilke materialer man ønsker å bruke. Det gjør også anbudsprosessen enklere. Dyktige entreprenører er ofte populære. Må bør derfor være tidlig ute hvis man ønsker å engasjere en kompetent entreprenør som kan gjennomføre prosjektet innenfor de tidsrammene man har sett for seg. Å beregne god tid gjør det også enklere å håndtere eventuelle uforutsette hendelser underveis. Blant annet bør man alltid ta forbehold om at det kan finnes råte. Dette er noe man ikke vet sikkert før man river opp den eksisterende taket. Dette vil gjøre prosjektet både dyrere og mer tidkrevende.
Byggevarer og produkter utgjør en vesentlig del av totalkostnadene når man skal legge nytt tak. Mange lurer på om det kan lønne seg å kjøpe materialene selv, hvor man bør kjøpe byggematerialer, hvilke rabattmuligheter som finnes og hvilke rettigheter man har dersom varene har feil ved seg. Under får du svar på disse spørsmålene.
Som regel lønner det seg å la fagfolk ta seg av innkjøp av byggevarer og produkter. Håndverkere har erfaring med ulike materialer, vet hvilke materialer som passer best sammen og hvilke som er enklest å jobbe med. I tillegg kan det bli kostbart dersom man bestiller feil mengde materialer som følge av feilaktig oppmåling.
Dersom du likevel skulle bestemme deg for å kjøpe byggematerialer selv, kan du henvende deg til byggevarehus eller produsenter, få tips av håndverkeren eller finne materialer på nettet. Å kjøpe byggematerialer via internett blir stadig mer vanlig, men er sjeldent rimeligere .Det å kjøpe byggematerialer på internett kommer også med ulempen at du ikke får se materialene før de er levert. Derfor er det svært viktig å lese produktbeskrivelser nøye.
Når man kjøper byggematerialer i større mengder, er det som regel gode muligheter for å få rabatter. Derfor lønner det seg å kjøpe materialer i én stor ordre, i stedet for å dele innkjøpet opp i flere små bestillinger. Håndverkere får som oftest rabatter som ligger på mellom 10 og 40 prosent, avhengig av hvor mye byggematerialer de kjøper inn. Denne rabatten er vanligvis langt høyere enn den privatpersoner har tilgang på. Å overlate innkjøpet til entreprenøren kan derfor ha stor effekt på sluttsummen.
Hvis byggematerialene du kjøper har feil eller mangler, har du rett på pengene tilbake. Dette forutsetter at du reklamere innen 2 måneder etter at mangelen ble oppdaget. Denne garantien gjelder opptil 5 år etter kjøpet. Vær oppmerksom på at forbrukerkjøpsloven ikke gjelder i tilfeller der du lar håndverkeren kjøpe byggematerialer for deg. I slike tilfeller må du se til avtalen mellom deg og håndverkeren og lovene som regulerer denne (som regel håndverkertjenesteloven).
Det vil være lurt å kartlegge de økonomiske rammene for prosjektet tidlig. På den måten kan man få et inntrykk av hva man er i stand til å finansiere, og man kan spare til prosjektet over tid. Dersom du kan finansiere det nye taket uten å ta lån, vil du slippe renteutgifter. Derfor kan det være lurt å vurdere om du har mulighet til å spare intensivt i visse perioder, og å få en oversikt over hvor lang tid det tar å spare opp en tilstrekkelig egenkapital.
Hvis du har behov for ekstern finansiering, bør du undersøke hvilke lånemuligheter som passer best i din situasjon. Hovedsakelig finnes det 3 forskjellige typer lån som kan være aktuelle når en skal legge nytt tak:
Når prosjektet er fullført og taket står ferdig, bør du få en uavhengig fagperson (som regel en takstmann) til å gjennomføre en sluttbefaring. På den måten kan du forsikre deg om at arbeidet er utført på en tilfredsstillende måte og du vil bli gjort oppmerksom på eventuelle feil. Det er vanlig å holde igjen siste del av kontraktsbeløp til sluttbefaringen er gjennomført og eventuelle feil er utbedret av entreprenøren.
Etter befaringen må du sørge for å få tilsendt all dokumentasjon knyttet til prosjektet. Dette inkluderer informasjon om arbeidet som er utført, hvilke byggevarer som er brukt, og hva slags egenskaper byggevarene har. Ferdigdokumentasjon er viktig å ha i forbindelse med forsikring og fremtidige oppussingsprosjekter. Det kan også ha verdi i forbindelse med et eventuelt salg, ettersom det lar deg dokumentere at taket er lagt i henhold til gjeldende forskrifter og regler.
Gjør smarte boligvalg