Når man skal skifte tak er det ofte mange spørsmål som melder seg. I denne artikkelen skal vi se på kostnaden av å skifte tak, finansieringsmuligheter, taktyper, hvorvidt det er en god investering, og hvor lang tid det kan ta. I tillegg skal vi se på hvordan man bør organisere prosjektet, og hvordan man finner en dyktig entreprenør.
Prisen på et takskifte avhenger av flere faktorer. Man kan velge i en rekke typer tak og taktekker i en rekke prisklasser. Størrelsen på taket vil være en avgjørende prisdriver. Når man ser på priser på skifte av tak, opererer man derfor ofte med benevningen “pris per kvadratmeter”. Gjennomsnittsprisen ligger på rundt 2.300 kroner per kvadratmeter. Dette er imidlertid variasjoner i pris fra tak til tak, og snittprisen bør kun brukes som en pekepinn. Enkelte prosjekter kan komme opp i 3.500 kroner per kvadratmeter, mens andre kommer ned mot 1.700 kroner per kvadratmeter.
I tillegg til størrelsen på taket, er det mange ting som spiller inn på kostnaden av å skifte ut tak:
Et spørsmål som vil dukke opp når du skal skifte tak, er hvordan du skal organisere arbeidet. Arbeidet med å skifte tak involverer flere fagfelt. Det kreves både blikkenslagere, tømrere og taktekkere. Man skiller i hovedsak mellom to ulike former for prosjektorganisering:
Delt entreprise: Du må selv organisere og koordinere arbeidet mellom de ulike fagfeltene. Vær oppmerksom på at det er du som står ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet, og du bør selv ha tydelige planer for gjennomføringen før du engasjerer fagfolk.
Totalentreprise: Hvis du heller ønsker å overlate ansvaret for gjennomføringen av hele prosjektet til én entreprenør, velger du totalentreprise. Da vil entreprenøren ta seg av gjennomføringen, og bedriften har som oftest egne fagfolk til de forskjellige fagfeltene, eller underentreprenører som dekker det resterende.
Det finnes dessverre en del useriøse aktører på markedet. Derfor er det viktig å gjøre et godt valg når man engasjerer noen til å skifte ut taket sitt. Slett arbeid kan bli unødvendig dyrt. Når du skal velge håndverkerbedrift, bør du sjekke:
Et stadig mer populært valg når man skal finne kvalitetssikrede fagfolk til skifte av tak, er å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no.
I de aller fleste tilfeller vil et tak kunne skiftes på under 2 måneder, og de enkleste jobbene trenger ikke ta mer enn 2 uker. Tidsbruken vil avhenge av kompleksiteten til prosjektet, og størrelsen på taket. Entreprenører som er spesialisert på skifte av tak vil være mer effektive enn entreprenører som utfører tak som en av flere prosjekter.
Det vil uansett være en god idé å beregne ekstra tid. Uforutsette hendelser som forsinkelse med levering av materialer kan alltid inntreffe. I tillegg kan man oppdage råte underveis i prosessen. I så fall må dette tas hånd om før arbeidet kan fortsette. I noen få tilfeller må man søke godkjenning fra kommunen. En slik godkjenning kreves dersom man skal bygge arker eller heve taket som en del av prosjektet. Denne søknadsprosessen kan også forsinke arbeidet.
Når man skal skifte tak er det mange som lurer på hvem som tar seg av innkjøp av byggevarer og produkter. Dersom du har engasjert håndverkere til å ta seg av takskiftet, anbefales det at du overlater innkjøp av byggevarer og produkter til dem. Skal du gjøre det selv, kan det oppstå forsinkelse med levering eller at du har bestilt feil mengde, som fører til ekstra tid og kostnader. Håndverkere kjenner godt til markedet og har både kompetanse og erfaring med bruk og innkjøp av forskjellige byggevarer og produkter. På den måten vet de hvilke materialer som er lette å jobbe som og som vil produsere best mulig resultat. I tillegg kjenner de ofte til gode alternativer dersom varen er utsolgt. Det er mye en må ta i betraktning når man bestiller varer til et prosjekt. Oppmåling er gjerne mer komplisert enn mange tror, og enkelte materialer passer dårlig sammen.
Byggevarer kan kjøpes på byggevarehus, hos produsenten, gjennom håndverkeren, eller på nett. Det har blitt stadig mer populært å benytte seg av internett for å kjøpe byggevarer. Det er imidlertid lite å spare på å kjøpe byggevarene på nett. De fleste leverandører har stort sett samme pris enten du kjøper på nett eller på byggevarehuset. Du har heller ikke muligheten til å se materialene du betaler for dersom du bestiller via nett. Derfor er det veldig viktig at du leser nøye gjennom produktbeskrivelsene. Foreningen Distansehandel Norge har en godkjenningsordning for nettbutikker. Den er ikke obligatorisk, men kan gi kunder økt trygghet på å ikke bli lurt. En fordel med å kjøpe på internett er at nettbutikken er tilgjengelig til alle døgnets tider.
Når du skal i gang med et såpass stort prosjekt som å skifte taket, kommer rabatter godt med. Hvor mye rabatt du kan få, avhenger av hvor mye byggevarer du skal kjøpe. Du bør fortelle hva du planlegger å kjøpe inn og forhøre deg om mulighetene til å få rabatt. Du kan også sette opp en liste med byggevarene du skal kjøpe og sende den til flere byggevarehus. På den måten kan du sammenligne konkrete priser og rabattsatser.
Du vil imidlertid ikke få like god rabatt som en håndverker. De har som regel egne rabatter som gjerne ligger på mellom 10% og 40%. Dersom man lar håndverkeren ta seg av innkjøpet, vil det ha stor innvirkning på prosjektets totalpris.
Det finnes flere mulighet for finansering av takskifte. Alle kommer med sine egne fordeler og ulemper. Hvordan du velger å finansiere utskiftning av taket, vil i stor grad avhenge av hvor mye det haster. Hvis du har god tid, kan det lønne seg å spare opp egne midler, og på den måten slippe å betale renter og gebyrer.
Forbrukslån: Dersom det haster å legge nytt tak, kan du vurdere å ta et forbrukslån. Søknadsprosessen er rask, og du trenger ikke å stille med sikkerhet for lånet. Forbrukslån kommer imidlertid med høy rente, så her gjelder det å innfri lånet så fort som mulig.
Økt boliglån: Du kan låne opp til 85% av boligens verdi ved å øke boliglånet. Renten vil være det samme som i det inneværende boliglånet.
Fleksilån: En annen mulighet er å ta opp fleksilån (også kalt rammelån). Da har du mulighet til å ta ut 60% av boligens verdi, og beholde samme rente som boliglånet. Fleksilån kan brukes til hva som helst, så du trenger ikke sende inn søknad for å foreta lånet.
Enova gir støtte til tiltak som reduserer energiforbruk og klimagassutslipp. Hvis takskiftet ditt er en del av et større prosjekt med isolering av fasade og grunnmur, kan det hende du kan få innvilget støtte. Enova deler oppgraderinger inn i 3 nivåer, og støtten vil avhenge av hvilket energinivå oppgraderingen fører til. Hvis du planlegger å anskaffe deg et balansert ventilasjonsanlegg som en del av prosjektet, vil dette også kunne gi deg mulighet til støtte. Du må kunne dokumentere boligens tilstand både før og etter oppgraderingen. Dette kan en energirådgiver hjelpe deg med. For å sjekke om ditt takskifte kvalifiserer til støtte, bør du kontakte Enova.
Gjør smarte boligvalg