Skifer er et naturlig produkt som gir huset et klassisk utseende. I tillegg er det et slitesterkt materiale, noe som gir taket lang levetid. I denne artikkelen finner du informasjon om hva skifer er og hvilke typer takskifer som finnes. Du kan også lese om prisnivået på skifer og hvordan du bør gå frem for å finne fagfolk til å legge nytt tak med skifer som taktekke.
Skifer er en bergart som er dannet av leire, sand og grus, og hentes ut fra ulike skiferbrudd rundt om i landet. Det finnes hundrevis av skiferbrudd i Norge, og de ulike bruddene byr på skifer i ulik kvalitet. Blant de mest kjente skiferbruddene finner vi oppdalskifer, ottaskifer, altaskifer og offerdalskifer. Skifer fra forskjellige brudd kommer med ulik glans, tekstur og farger, og prisen vil som en konsekvens variere mellom de ulike typene. Takskifer finnes i fire forskjellige former:
Ruteskifer, lappheller og rektangelformet skifer er de mest utbredte skifertypene i dag. Dette skyldes at villskiferen er betydelig vanskeligere å legge enn de tre andre. Ettersom villskiferen kommer i naturlige fasonger, er de også svært ulike, og det kan derfor være krevende å finne passende plasser på taket. For å feste skiferen på steinlektene, må det drilles hull i skiferhellene før de festes med en spesiell skiferspiker.
Skifer har blitt brukt som taktekkingsmateriale i Norge siden 1300-tallet, men var ekstra populært i perioden 1800 til 1950-årene. Selv om det ikke er så vanlig å se skifer på nye hus i dag, har det gjenoppstått en interesse for det klassiske naturproduktet de siste årene.
Skifertak blir ansett som estetisk appellerende tak. Det skyldes at den naturlige bergarten er med på å gi huset et særegent preg. Å legge skifer på taket vil i mange tilfeller føre til en visuell oppgradering som kan resultere i økt verdi på boligen.
Skifertakets gode rykte skyldes ikke det estetiske aspektet. Det kommer også av at skifer er et svært solid materiale som dessuten er praktisk å bruke. Skiferen sørger for vanntette tak, ettersom den ikke tar til seg vann. I tillegg har materialet lyddempende effekt mot regn og støy utenfra. Den isolerer også godt mot kulde og bidrar til å holde varmen inne i huset.
Holdbarheten til de ulike taktekkingsmaterialer varierer i stor grad. Også her kommer skifertaket svært godt ut. Mens andre typer taktekking stort sett har en levetid på mellom 30 og 80, vil skiferen som regel være holdbar i over 100 år. Undertaket må imidlertid skiftes ut cirka hvert 50 år, men skiferen kan gjenbrukes etter skifte av undertak. En av grunnene til at skifertaket har så lang varighet, er at materialet er svært slitesterkt. Skifer tåler i stor grad slitasje fra det tøffe nordiske klimaet. I tillegg har skifertaket brannhemmende kvaliteter ettersom materialet har dempende effekt på flammenes spredningsevne.
Prisen på å legge nytt skifertak vil i stor grad variere fra tak til tak. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen på rundt 2.800 kroner per kvadratmeter takflate. Merk at dette kun er en snittpris, og at det forekommer store variasjoner i prisen på ulike prosjekter. I noen tilfeller kan prisen komme ned i 2.300 kroner per kvadratmeter, mens den andre ganger havner på opp mot 4.500 kroner per kvadratmeter. Det er en rekke prisdrivere som avgjør hvilket prissjikte et prosjekt havner i. Noen av de vanligste driverne av pris ved legging av skifertak er:
Størrelse på taket: Større tak vil naturligvis kreve større mengder materialer. Derfor er takets størrelse en faktor som vil ha betydelig effekt på totalkostnadene.
Struktur på taket: Noen tak er mer kompliserte enn andre i den forstand at de har flere forskjellige flater og særegne vinkler. Dette vil komplisere arbeidet og kreve ytterligere arbeidstimer, noe som igjen vil påvirke prisen.
Takkonstruksjonens styrke: En kvadratmeter med skifer veier mellom 50 og 150 kilo. Dette gjør skifertaket til et av de tyngste typene taktekke. Derfor må taket på bygningen være konstruert for å tåle en slik vekt. I noen tilfeller vil det være behov for å styrke eksisterende takkonstruksjon, og dette vil medføre betydelige ekstrakostnader.
Skifertype og fasong: Skifer fra ulike brudd rundt om i landet varierer i utseende og egenskaper, og prisen vil som følge også variere. I tillegg kommer skiferhellene i ulike fasonger, og noen er dyrere å legge enn andre. Blant annet er villheller vanskeligere å jobbe med, noe som vil kreve flere arbeidstimer og mer utfordrende arbeid. Prisen vil som konsekvens være noe høyere enn ved legging av andre typer skiferhelle.
Takrenner og beslag: Også disse kommer i mange kvaliteter og prisklasser, hør med din entreprenør hva de anbefaler.
Entreprenør: Entreprenører vil også variere i pris. Derfor anbefales det å hente inn pristilbud fra 3 ulike entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene og finne ut hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser. Husk at det alltid lønner seg å investere i kvalitet så langt budsjettet tillater. Å velge den rimeligste løsningen kan ofte bli kostbart på sikt dersom det skulle oppstå skader eller feil.
Skifer er et relativt sjeldent materiale som kan være utfordrende å legge. Derfor er det svært viktig å finne dyktige fagfolk som både har kompetanse og erfaring med å legge skifertak. For å være sikker på at man engasjerer en egnet entreprenør, er det visse forholdsregler man bør ta.
Det vil alltid være en god idé å spørre potensielle entreprenører om referanser fra lignende arbeid. På den måten kan du ta kontakt med tidligere kunder og finne ut om entreprenøren gjorde en god jobb og om kundene var fornøyde med samarbeidet. Sørg for å sjekke om referansene er av nyere dato.
For å spare deg selv for unødvendige forsinkelser, lønner det seg å undersøke entreprenørens kapasitet. Vær obs på at det sjeldent er et godt tegn dersom entreprenøren er klar til begynne på prosjektet umiddelbart. Dyktige fagfolk vil som regel være opptatt med andre prosjekter den nærmeste tiden. Starter man anbudsprosessen tidlig kan man derfor finne en entreprenør som både er dyktig og kan gjennomføre prosjektet innenfor de tidsrammene man har sett for seg.
Undersøk hvilke godkjenninger entreprenøren har. De fleste sertifiseringsordninger er frivillige i Norge, men det vil likevel være gode indikasjoner på kompetanse. To godkjenningsordninger man kan være på utkikk etter er mesterbedrift og sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet. Førstnevnte viser at bedriften ansetter fagfolk med mesterbrev, Sentral godkjenningen viser at bedriften betaler skatt, har kvalitetssikringsrutiner og ansetter håndverkere med kompetanse og erfaring på det relevante fagfeltet.
Man bør også forsikre seg om at bedriften har en solid økonomi. På den måten reduserer man risikoen for å engasjere en bedrift som går konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden. Det er også viktig å vurdere hvor godt man kommuniserer med entreprenøren. Klarer man å opprettholde en jevn og klar dialog gjennom prosjektet, reduserer man risikoen for at det oppstår uenighet eller misforståelser underveis.
Det å legge nytt tak involverer flere fagfelt. Vanligvis vil det være behov for både taktekkere, tømrere og blikkenslagere. Derfor må du ta stilling til hvordan du ønsker å organisere prosjektet. Her kan du velge mellom totalentreprise eller delt entreprise. Dersom du velger totalentreprise, vil en én entreprenør ha hovedansvaret for koordineringen og gjennomføring av hele prosjektet. Totalentreprenøren vil utføre arbeidet på de fagfeltene den selv har kompetanse på, og hente inn de nødvendige underentreprenørene på de resterende fagområdene. Hvis du velger delt entreprise, vil du som byggherre stå ansvarlig for koordinering av arbeid mellom de ulike fagfeltene. Du må også skrive kontrakt med entreprenører på hvert fagfelt. Dersom man velger delt entreprise, forventes det at byggherren har en tydelig plan for gjennomføringen av prosjektet.
Et alternativ som blir stadig mer populært når man skal finne fagfolk til å legge nytt tak, er benytte markedsplassen Byggstart.no. Her kan byggherrer registrere prosjektet sitt og bli komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører. Man vil da motta uforpliktende pristilbud fra flere egnede aktører.
Når man skal legge nytt tak med skifer, er det lurt å være godt forberedt. De fleste dyktige entreprenører vil være opptatt med andre prosjekter en stund fremover. Derfor lønner det seg å starte anbudsprosessen tidlig. I tillegg bør du få gjennomført en befaring av taket for å undersøke om det nåværende taket har skader i konstruksjonen. Dersom man avdekker råteskader, vil dette kunne føre til betydelige forsinkelser og ekstrakostnader. Det er først når eventuelle råteskader har blitt utbedret man kan gå i gang med å legge det nye taket. I tillegg må du finne ut om taket ditt er i stand til å bære skifer. Skifer veier mellom 50 og 150 kilo per kvadratmeter og krever en solid takkonstruksjon med tilstrekkelig bæreevne.
I utgangspunktet er det ingen søknadsplikt ved legging av nytt tak. Det finnes imidlertid unntak. Innebærer prosjektet endring på husets størrelse, fasade eller bruksområde vil man trenge tillatelse fra kommunen. Hvis man bare skal legge ny taktekking og undertak er det altså ingen søkeplikt. Er du usikker, kan du rådføre deg med en takstmann eller en entreprenør. Slike søknadsprosesser kan være tidkrevende, og det vil derfor lønne seg å være tidlig ute. Endringer i bærende konstruksjoner vil også medføre søknadsplikt.
Byggevarer og produkter utgjør en vesentlig del av totalkostnadene på nytt tak. Det første man må bestemme seg for er hvilken fasong man ønsker på skiferhellene, og fra hvilket skiferbrudd man ønsker stein fra. Her vil man finne store variasjoner både i pris, farge og tekstur. Som regel vil det lønne seg å la håndverkeren ta seg av innkjøp av byggevarer og produkter. Håndverkere har vanligvis tilgang på gunstige rabatter som du kan dra nytte av dersom du lar dem stå for innkjøpet. I tillegg har håndverkere god kjennskap til ulike byggevarer og produkter. De vet hva som er lett å jobbe med og hva som ser bra ut sammen. Håndverkere har også kompetanse og erfaring med oppmåling, og du kan derfor unngå å bestille feil vare eller mengde.
Dersom du har kjøpt materialer fra et byggevarehus eller hos en annen forhandler, vil forbrukerkjøpsloven gjelde. Etter forbrukerkjøpsloven har man garanti som gjelder opptil 5 år etter kjøpet. Det vil si at du har rett til å få pengene tilbake dersom man avdekker feil ved materialene. Husk imidlertid på at du må reklamere om manglene innen 2 måneder etter de ble oppdaget.
Forbrukerkjøpsloven gjelder imidlertid ikke hvis du overlater innkjøpet til entreprenøren. I slike tilfeller må du se til avtalen mellom deg og håndverkeren, og eventuelt til lovene som regulerer avtalen. Dette er som regel håndverkertjenesteloven.
I hovedsak finnes det fem ulike alternativer for finansiering av nytt tak:
Egenkapital: Egenkapital er den rimeligste formen for finansiering. Om du har spart opp nok midler på forhånd, vil du slippe å forholde deg til søknader og renter.
Fleksilån (rammelån): Med et fleksilån kan du låne opptil 60% av boligens verdi med samme rente som på boliglånet. Det lar deg også disponere pengene slik du selv ønsker.
Øke boliglånet: Lån innenfor rammen på 85% av boligens verdi, med samme rente som på boliglånet.
Forbrukslån: Forbrukslån har en høy rent, men krever ingen sikring. Lånet bør imidlertid kunne betales ned på kort tid.
Når prosjektet er ferdig, bør du få gjennomført en sluttbefaring av taket. Sluttbefaringen bør utføres av en uavhengig fagperson som kontrollerer at arbeidet er godt utført og påpeker eventuelle feil ved arbeidet. Avdekker man feil eller mangler bør disse utbedres før man betaler ut siste del av kontraktsbeløpet. Det er særlig viktig at det ikke foreligger lekkasjer og at både materialer og arbeid innfrir gjeldende krav.
Deretter må du sørge for å få tilsendt alt av ferdigdokumentasjon. Disse dokumentene inneholder informasjon om arbeidet som er utført og om materialene som er brukt. Dette vil du ha behov for i forbindelse med fremtidige renoveringsprosjekter og forsikring. Doumentene kan også bli nødvendige ved fremtidig salg av boligen.
Gjør smarte boligvalg