Badet er et av de dyreste rommene i en bolig. Derfor er det viktig å være godt forberedt når man skal i gang med å pusse opp badet. I denne artikkelen kan du lese om hvordan man forbereder seg til et slik prosjekt, hvilke priser man kan forvente, og hvordan man finner den rette entreprenøren. Vi ser også på hvordan man kan organisere innkjøpet av materialer, og ulike måter man kan finansiere oppussingen.
Forberedelser er en forutsetning for ethvert vellykket prosjekt. Oppussing av badet innebærer en rekke valg, og det er mye informasjon å sette seg inn i. Man må blant annet finne ut om man ønsker sette inn dusjkabinett, badekar, eller om man foretrekker å dusje direkte på flisene. Det kan variere stort hva folk ønsker, men felles for de fleste prosjekter er at man må holde seg til budsjettet. Det gjelder å finne produkter og løsninger man er fornøyd med, samtidig som det er innenfor rammene fastsatt i budsjettet.
Det kan være både gøy og spennende å planlegge et slikt prosjekt, og det finnes mange steder man kan søke inspirasjon. Interiørmagasiner, oppussingsprogrammer og internett er alle gode kilder til idéer, og mange trives med å leke seg med forskjellige løsninger. Det er imidlertid viktig å ha realistiske forventninger til både kostnader og tidsbruk.
Det lønner seg også å være klar over utfordringene. Ettersom baderom ofte ender opp med å være det dyreste rommet i boligen, er det viktig å være nøye i planleggingen. Et grundig budsjett, gode avtaler med håndverkere, og orden i finansieringen er avgjørende for planleggingsprosessen.
Våtrom er ikke noe å ta lett på. Fuktskader er et stort problem, og mange bad er ikke forskriftsmessig bygget. Badet er rommet som er mest utsatt for vann og fukt, og dermed er det ekstra viktig at de som pusser opp vet hva de driver med. Man kan høre historier om aktører som ikke har tilstrekkelig kompetanse. Spesielt på badet kan feil og mangler føre til store skader på hele konstruksjonen. En membran som ikke er tett, materialer som ikke er tilrettelagt baderom, og dårlige rør kan ha alvorlige følger. Da kan det bli en kostbar affære om uhellet er ute. Ofte vil ikke forsikringen dekke skadene dersom arbeidet ikke er utført forskriftsmessig.
Uavhengig av hva man planlegger å pusse opp, burde man alltid gjøre en bakgrunnssjekk på håndverkeren. Man bør først og fremst sjekke om aktøren innehar de vanlige godkjenningsordningene. Dette er ikke påbudt, men fungerer som kvalitetsstempler. Når det gjelder baderom, er det nærliggende å se etter om aktøren følger våtromsnormen. Det fordrer at utøvende håndverker har opplæring og kompetanse til bygge et tett og trygt bad, og innebærer blant annet tilstrekkelig fall mot sluk, sikring mot lekkasje og at riktige materialer er brukt. Sentral godkjenning er også noe man kan se etter. Dette viser at foretaket har nødvendig fagkompetanse, og oppfyller krav til rutiner for kvalitetssikring.
Stadig flere utbyggere velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no for å finne dyktige entreprenører og håndverksbedrifter. Byggstart hjelper byggherrer med å komme i kontakt med aktører som holder høy kvalitet, ved å foreta grundig sjekk av både tidligere arbeider, referanser og økonomistyring.
Kort fortalt ligger gjennomsnittsprisen oppussing av bad på 275.000 kroner. Merk at dette kun er snittpris. Det finnes prosjekter der sluttsummen har vært høyere og lavere enn dette prisestimatet.
Det er mange faktorer som er med på å påvirke kostnadene. Prisen kan være avhengig av personlige valg, som eksklusive materialer eller spesialbygde løsninger. Noen ting er derimot vanskelig å påvirke selv, som utbedring av eventuelle skader og andre grunnforhold. Størrelsen på badet spiller inn på pris, men kanskje ikke så mye som mange tror. Mange av de dyreste funksjonene må installeres uavhengig av størrelse.
Dyktige håndverkere koster penger, men det finnes grep man kan gjøre for å spare inn på dette punktet. Man bør alltid samle inn tilbud fra tre forskjellige aktører. Da har man et bedre grunnlag for å anslå en riktig pris selv, og man kan sette tilbudene opp mot hverandre. I noen tilfeller er det også mulig å bruke konkrete tilbud som et forhandlingskort.
Andre prisdrivere er mer åpenbare, som valg av fliser, armaturer, dusjløsning, badekar og baderomsmøbler. Dette er avhengig av personlig behov og hva man har plass til i budsjettet. I tillegg vil det være prisdrivende å endre planløsning på badet, da dette som regel medfører kompleksitet for de tekniske fagene (rør, el, ventilasjon).
Det er vanlig å overlate innkjøpene av materialer og byggevarer til entreprenøren. For å få et godt resultat, er man avhengig av å ha gode materialer. En profesjonell håndverker vet hvilke produkter som egner seg, og hvilke som fungerer godt sammen. Det sparer deg for ekstraarbeid ved å måtte skaffe alt dette selv, spesielt om du er usikker på hvilke materialer som passer inn på badet. Det er kanskje noen som tenker de kan spare penger på å kjøpe inn materialene selv, men faktisk er det ofte motsatt. Mange entreprenører og håndverkerfirmaer har faste leverandører, og får gode tilbud og rabatter fra sine samarbeidspartnere. Denne rabatten kommer kunden til gode, og du vil derfor få lavere priser gjennom entreprenøren enn hva du kan forhandle deg frem til selv.
Noen produkter er det mer vanlig å kjøpe inn selv. Det er enklere å velge ting som armaturer og baderomsmøbler når man selv kan dra til et varehus og se på utvalget. Snakk med håndverkeren på forhånd, så er det som regel ikke noe problem å få dem til å montere det for deg.
Når man overlater innkjøpet til entreprenøren, er det også de som er ansvarlig hvis varene ikke blir levert til avtalt tid. Hvis det derimot er du som har bestilt, må du betale for tiden håndverkerne må vente på produktene, og det kan bli dyrt i lengden. Det kan også påvirke garanti og rettigheter på produktene.
Oppussing av badet er en kostbar affære. Derfor er det lurt å sikre finansieringen så tidlig som mulig, slik at man vet hvor stort økonomisk spillerom man har. Hvilken finansieringsform som lønner seg avhenger av personlig økonomi. Det er lurt å ta et møte med banken før man bestemmer seg hvor hvordan man skal finansiere prosjektet. Dette er de vanligste finansieringsformene:
Baderom er en viktig del av en bolig, og står gjerne i fokus når det kommer til videresalg. Både takstmann og megler vil legge stor vekt på kvaliteten på badet, og det kan være en betydelig driver av verdien på hele boligen. Et nytt og godt utført bad vil helt klart ha en positiv innvirkning på prisantydningen, men det er avhengig av hver enkelt situasjon om verdiøkningen overstiger investeringskostnadene. Skal man renovere kun for å selge med gevinst, lønner deg seg å diskutere dette med en som kjenner markedet godt på forhånd. Ofte kan det også lønne seg å hyre inn en stylist.
Ved videresalg av boligen er det viktig å kunne dokumentere at alt arbeid på baderommet er utført av kvalifiserte håndverkere, og at alle regler og forskrifter er fulgt. Dersom du ikke kan vise til dette, vil du miste mye potensiell verdiøkning. Tvil rundt kvaliteten av badet føre til et direkte verditap. Et hus med vannskader er ikke attraktivt på boligmarkedet. Derfor er det viktig å ha kontroll på dette. På bad er det viktig å få FDV-dokumentasjon og samsvarserklæring fra elektriker.
Det finnes flere grunner til at det er viktig å ha dokumentasjonen i orden. Dersom det er tvil om at arbeidet er korrekt utført, kan det være vanskelig å få dekning fra forsikringsselskapet om det oppstår skader på badet. Derfor er det avgjørende å finne riktige fagfolk til jobben. Om man har en entreprenør man kan stole på, vil man bli spart for frustrasjon og bekymringer.
Gjør smarte boligvalg