Taket skal beskytte mot nedbør, isolere mot både kulde og støy, og har generelt en viktig rolle når det kommer til å opprettholde husets stand. Hvis ikke taket blir tilstrekkelig ivaretatt, kan det kan det resultere i omfattende skader på boligens konstruksjon. Derfor er det viktig med regelmessig undersøkelse og utskiftning av taket. Noen velger også å legge nytt tak for å endre boligens estetiske uttrykk.
I denne artikkelen har vi samlet informasjon som vil være nyttig for alle som ønsker å skifte tak på boligen sin. Du kan blant annet lese om priser, prosessen og ulike taktyper. Vi gir deg også tips til hvordan du finner den rette entreprenøren.
Under finner du en oversikt over de vanligste taktypene og taktekkene i Norge:
Alle disse taktypene kan utstyres med forskjellige taktekker. Typen taktekke vil påvirke takets utseende, isolasjonsevne, varighet og slitestyrke. Hvilket tekke man velger vil også påvirke prisen på prosjektet. Dette er de vanligste taktekkene:
Det er flere faktorer som påvirker prisen når man skal få lagt nytt tak. Ofte er det vanskelig å komme med et nøyaktig anslag før man har hatt en fagperson på befaring. Det er imidlertid mulig å si noe om gjennomsnittsprisen på slike prosjekter. Ifølge prisdata hentet fra markedsplassen Byggstart.no, koster det i gjennomsnitt cirka 2.300 kroner per kvadratmeter tak. Denne prisen inkluderer alt av arbeid og materialer som inngår i et takbytte. Dette er imidlertid kun en gjennomsnittspris. Prisen varierer betydelig mellom ulike prosjekter, avhengig av en rekke ulike faktorer. Skal man for eksempel arbeide med små flater og komplekse vinkler, kan det fort bli noe dyrere.
Prisen vil også øke dersom det er råteskader på taket. Ekstrakostnader vil i så fall avhenge av hvor omfattende råteskadene er, noe man ikke får full oversikt over før man har åpnet opp taket. Det vanligste er at takentreprenøren tilbyr en pris med forbehold om at det ikke finnes råte i taket. Dersom man skulle avdekke råte når man åpner taket, vil entreprenøren utarbeide et nytt tilbud som inkluderer utbedring av skadene.
En annen faktor som kan påvirke prisen, er takets tilgjengelighet. Er det vanskelig å komme til, kan det føre til at riggen blir dyrere. For eksempel kan det bli nødvendig å bruke lift. Dersom man ikke avdekker råte og taket er lett tilgjengelig, kan man forvente et takbytte som er noe rimeligere enn gjennomsnittsprisen på 2.300 kroner pr. kvm.
Det første man bør gjøre i et slikt prosjekt er å få en vurdering av tilstanden på taket. Dette vil gi et bedre vurderingsgrunnlag når man skal avgjøre om man skal legge nytt tak. For å få en objektiv vurdering, kan man benytte en takstmann til å undersøke takets tilstand. En takstmann har ingen egeninteresser av hvorvidt man velger å bytte tak, i motsetning til en entreprenør.
Hvis man bestemmer seg for å få lagt nytt tak, er neste steg å hente inn pristilbud fra de involverte fagfolkene. Følgende fagfelt er involvert i et takbytte:
Det finnes hovedsakelig to måter å organisere et prosjekt: totalentreprise eller delt entreprise. Hvis man velger totalentreprise, vil én takentreprenør ha ansvaret for hele prosjektet. Disse takentreprenørene utfører enten alt arbeid selv, eller ved å hente inn underentreprenører på de resterende fagfeltene. Fordelen med å velge totalentreprise er at man selv slipper ansvaret med å koordinere og gjennomføre prosjektet. Går man for delt entreprise, står byggherren selv ansvarlig for dette, og vedkommende bør derfor ha en klar idé om hvordan prosjektet skal gjennomføres på forhånd.
Dersom man skal bytte flatt tak, anbefales det å bruke en spesialisert taktekker som har erfaring på dette området. Firmaet bør i så fall en Sentral Godkjenning, Utførende Taktekking, tiltaksklasse 2 fra Direktoratet for Byggkvalitet. Det er også en rekke andre kriterier å ta hensyn til å anbudsprosessen, blant annet bedriftens økonomi, forsikringer og referanser. Et alternativ som stadig blir mer populært for å finne fagfolk til bygg og renovering, er markedsplassen Byggstart. Dette er en gratis tjeneste som kobler sammen byggherrer med kvalitetssikrede entreprenører og håndverkere, og som gir flere tilbud som kan vurderes opp mot hverandre.
Hvor lang tid det tar å bytte tak avhenger av både størrelse og kompleksitet. Alt fra 2 til 6 uker er normalt, men det kan gjerne ta opptil 2 måneder dersom det er snakk om en stor og kompleks bolig. Andre faktorer som kan ha innvirkning på tidsbruken er kapasiteten og effektiviteten hos entreprenøren. En entreprenør som er spesialisert på takbytte er gjerne mer effektiv enn entreprenører som utfører flere forskjellige prosjekter.
Dersom andre ombygginger eller utbygginger inngår i prosjektet, må man også beregne ekstra tid. Ettersom tidsbruken avhenger av en rekke ulike faktorer, er det vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid et prosjekt vil ta. Ønsker man et realistisk estimat, bør man kontakte en fagperson for en vurdering.
Selv om det kan være spennende å kjøpe byggevarene og produktene selv, anbefales det å overlate innkjøpene til entreprenøren. En erfaren håndverker kjenner godt til markedet og de ulike produktene. I tillegg kan det bli kostbart for byggherren dersom man bestiller feil varer eller hvis levering av materialer er forsinket. Det kan også være vanskelig å beregne riktig mengde materialer. Derfor er det som regel best å bestemme seg for hvilken taktype og taktekke man ønsker, og deretter overlate ansvaret for innkjøpet til entreprenøren. Ofte vil entreprenøren også ha mulighet til å kjøpe inn materialene til rimeligere priser enn man er i stand til å skaffe selv. Disse rabattene er gjerne på mellom 10-40, og kan dermed gjøre prosjektet betydelig rimeligere.
Dersom det er feil eller mangler ved produktene som kjøpes fra et byggevarehus eller annen forhandler, har du rett på pengene tilbake. For å ha rett på denne garantien må man reklamere innen 2 måneder etter den ble oppdaget. Garantien gjelder vanligvis opptil 5 år etter kjøpet. Dersom en forhandler gir garanti på et produkt, må den sikre bedre rettigheter enn de som allerede garanteres i henhold til forbrukerkjøpsloven. Det er verdt å merke seg at forbrukerkjøpsloven ikke gjelder i tilfeller der håndverker tar seg av innkjøp av byggevarer og produkter på vegne av byggherren. I slike tilfeller gjelder avtalen mellom byggherre og håndverker, og lovene som regulerer denne avtalen (vanligvis håndverkertjenesteloven).
Det kan være vanskelig å finne det mest lønnsomme finansieringsalternativet for nytt tak. Forskjellige typer lån varierer i rentenivå, og finansieringen må sees i sammenheng med potensiell økning i verdi på boligen. Det finnes hovedsakelig 5 forskjellige alternativer til finansiering av nytt tak:
I utgangspunktet trenger man ingen godkjenning fra kommunen for å bytte tak. Man har imidlertid søkeplikt dersom prosjektet innebærer heving av taket eller bygging av arker. Hvis man må søke, vil det vanligvis lønne seg å engasjere en arkitekt som kan tegne og søke for deg, før du henter inn priser fra entreprenører.
Gjør smarte boligvalg