Graving danner grunnlaget for et byggeprosjekt. Gravearbeid kan inkludere sprenging, pigging, drenering, planering og flytting av masse. Enten du planlegger å bygge nytt hus, ny garasje, eller et svømmebasseng, vil du i denne artikkelen få nyttige tips og informasjon om gravearbeid. Les videre for å finne ut hva ulike graveprosjekter koster og hvordan du bør forberede deg. Vi skal også ta for oss hvordan man skaffer dyktige fagfolk til å utføre arbeidet, samt viktig informasjon om regelverk og søknadsplikter knyttet til graveprosjekter.
Kostnadene ved graveprosjekter vil i stor grad variere. Ifølge markedsplassen Byggstart, ligger gjennomsnittsprisen på 1.300 kroner per time. Denne gjennomsnittsprisen er basert på prisstatistikk fra ulike graveprosjekter. Timesprisene varierer mye med størrelse på maskinene som brukes, og gjennomsnittsprisen bør kun brukes som en pekepinn. I noen tilfeller ligger prisen på 1.000 kroner per time, mens det i andre tilfeller vil koste opp mot 2.000 kroner per time. Graving for bygging av nytt hus eller hytte kunne koste alt fra 2.500 kroner til 12.000 kroner per kvadratmeter graving. For drenering koster det gjerne mellom 5.000 og 10.000 kroner per løpemeter, mens det ved grøftegraving vil kunne koste fra 500 kroner per løpemeter.
Når det gjelder gravearbeid, vil grunnforholdene i stor grad avgjøre prisen. Hva slags type jord som ligger under bakken vil påvirke vanskelighetsgraden på arbeidet. I Norge er vanlige typer grus, fjell og leire. De forskjellige typene vil kreve ulike metoder.
Dersom det er fjell, må det ofte sprenges. Dette vil i så fall bidra til å øke prisen på prosjektet. I tillegg vil gravedybden spille en viktig rolle, sammen med mengden masse som må flyttes. For eksempel vil et basseng ofte kreve dypere graving enn om man skulle drenere. Jo dypere graving, desto mer arbeid med å flytte jord og avfall.
En viktig del av forberedelsene når man skal i gang med graving, er å gjøre seg kjent med grunnforholdene. Hvis man ikke har tilstrekkelig kontroll på hva som befinner seg under bakken, kan prosjektet i verste fall være farlig, ettersom man risikerer å kutte over ledninger og kabler. Skulle man være så uheldig, vil det også kunne medføre store økonomiske konsekvenser. For å kartlegge rør og ledninger under bakken i ditt område, kan du sjekke www.gravemelding.no. Her vil du finne en oversikt for ditt område.
Siden grunnforholdene har stor innvirkning på totalkostnadene, er det uansett lurt å finne ut hva som skjuler seg under bakken. Dersom det blir nødvendig å sprenge fjell, kan prosjektet bli betraktelig dyrere. Arbeid med leire og sand vil også bidra til at jobben er vanskeligere å utføre. Ofte ser man at det oppstår konflikter mellom entreprenør og byggherre fordi det ikke er tatt høyde for vanskelige grunnforhold. Dette kan føre til at planer blir satt på vent eller at budsjettet må økes. For å unngå dette, vil det lønne seg å undersøke om det er foretatt geotekniske undersøkelser på området, enten fra kommunen eller andre utbyggere. Hvis det ikke er gjennomført en slik undersøkelse, kan du få den gjennomført selv.
Forurensning i grunnen er et annet viktig moment som må tas hensyn til. I Miljødirektoratets grunnforurensningsdatabase kan man få en oversikt over eiendommer hvor det er påvist eller mistanke om forurensing.
I noen tilfeller vil fredede kulturminner være til hinder for å gjennomføre graveprosjekter. Kulturminneloven forbyr tiltak som kan skade, ødelegge, grave ut, flytte, forandre, tildekke, skjule eller på annen måte utilbørlig skjemme fredede kulturminner. For å finne ut om det er kulturminner der du ønsker å grave, kan du søke i kulturminnesøk, hvor over 190.000 kulturmiljøer og kulturminner er registrert. Denne tjenesten leveres av Riksantikvaren og Direktoratet for kulturminneforvaltning. Dersom et kulturminne hindrer gravearbeidet, er det mulig å søke om å få fjernet kulturminnet.
Gravearbeid bør kun utføres av profesjonelle fagfolk. I tillegg til fagkunnskap om ingeniørfaget og geologi, vil det også være behov for utstyr som gravemaskiner og lastebiler. Dersom man ikke har tilstrekkelig med kompetanse og erfaring kan konsekvensene være svært alvorlige.
Når du skal engasjere et gravefirma, vil det lønne seg å finne noen som har lang fartstid i bransjen og som kan vise til bred erfaring med lignende prosjekter. Firmaet bør også eie utstyret som trengs til å utføre jobben. I tillegg til å undersøke om firmaet har den nødvendige kompetansen og erfaringen, bør du også sjekke om:
For å forenkle arbeidet med å finne dyktige og pålitelige fagfolk, er det stadig flere som bruker markedsplassen Byggstart.no. Her kan man registrere prosjektet sitt og bli matchet med kvalitetssikrede entreprenører. Deretter mottar man uforpliktende tilbud og tjenesten er gratis.
Graveprosjekter kan ofte bli kostbare, og man bør på et tidlig tidspunkt ha en plan for hvordan det skal finansieres. Det finnes ulike finansieringsalternativer som alle kommer med egne fordeler og ulemper. Dette er de vanligste måtene å finansiere slike prosjekter på:
Det er lurt å ha finansieringen på plass i god tid før du setter i gang arbeidet. For å vite hvilket alternativ som passer best i din situasjon, bør du du rådføre deg med banken din.
Man må som oftest søke om tillatelse fra kommunen før man begynner på graveprosjekter. Dette bør undersøkes nøye før du setter i gang. Finn ut om det er en kommunal reguleringsplan for det området du ønsker å grave på. Dersom du skal grave på en eiendom som ikke er regulert, må du søke om dispensasjon fra kommunen. Plan- og bygningsloven krever at det søkes tillatelse fra kommunen ved de fleste graveprosjekter. Unntaket gjelder enkelte mindre tiltak som ikke har noen søknadsplikt. Et eksempel på slike tiltak vil være om du skal bygge en garasje som er mindre enn 50 kvadratmeter. Skal du grave til et svømmebasseng derimot, kreves det at du søker om byggetillatelse hos kommunen med et profesjonelt foretak som står ansvarlig for søkeprosessen.
Vær oppmerksom på at reglene kan variere fra kommune til kommune. Vanligvis har kommunene en kommunal graveinstruks som er aktuell dersom det skal graves på kommunal eiendom. Dersom man skal grave på eller ved offentlig grunn, må man søke gravetillatelse hos kommunen. På privat grunn er imidlertid praksisen ulik fra kommune til kommune. Enkelte kommuner krever at det sendes inn gravemelding fra alle, mens andre bare krever gravemelding dersom graveprosjektet skjer på en eiendom med særlig kommunal interesse. Dette kan til eksempel være et verneområde.
Ofte vil det være ønskelig å endre på terrenget. For eksempel kan det være naboens grunn ligger høyere enn din, noe som fører til at eiendommen din mottar store mengder vann ved nedbør. I andre tilfeller kan det være aktuelt å jevne ut jorden dersom den skråner for mye i en retning. Slike tiltak vil være søknadspliktige dersom tiltaket fører til "vesentlige terrenginngrep". Man slipper unna søknadsplikten dersom følgende vilkår er oppfylt:
Siden kommuner har forskjellige regler, vil det i alle tilfeller være lurt å ta kontakt med kommunen i forkant for å be om forhåndskonferanse. Plan- og bygningsetaten vil kunne gi deg mer konkret informasjon om hvilke regler som gjelder knyttet til ditt spesifikke graveprosjekt. Det er eieren av tomten som har ansvaret for at lover og regler blir overholdt på eiendommen. Enten det er snakk om et større eller mindre prosjekt, gjør du lurt i å rådføre deg med en rådgiver, kommunen eller Plan- og bygningsetaten.
For å sikre at skråningen mellom din og naboens tomt ikke er for bratt, vil det i noen tilfeller være nødvendig å sette opp en forstøtningsmur for å hindre at terrenget glir ut. Bygging av forstøtningsmur kommer også med søknadsplikt med mindre følgende vilkår er oppfylt:
Dersom vilkårene ikke er oppfylt, må du søke tillatelse til å sette opp forstøtningsmur.
Gjør smarte boligvalg