Takplater er et populært taktekkingsmateriale blant norske boligeiere. I denne artikkelen vi samlet informasjon om prisen på å legge takplater. Ved hjelp av kalkulatoren under kan du regne ut omtrent hvor mye det vil koste å legge takplater på din bolig. Du kan også lese om hva som driver prisen på et slikt prosjekt, hvordan du kan holde kostnadene nede og hvordan du finner rett entreprenør til å utføre takskiftet.
Kalkulatoren under lar deg estimere omtrent hvor mye det kan koste å legge tak med takplater på din bolig. Regnestykket baserer seg på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no. Merk at kalkulatoren tar utgangspunkt i gjennomsnittspriser, og at det forekommer store variasjoner i prisen på denne typen prosjekter. Ønsker man et mer presist og realistisk estimat bør man få en fagperson på befaring for å vurdere taket.
Faktorene som driver totalkostnadene på slike prosjekter kan deles inn i to kategorier: kompleksitet og standard. Kompleksitet er en faktor som i stor grad avhenger av standen og utformingen på taket. Det er derfor en variabel byggherre har liten mulighet til å påvirke. Standard avhenger derimot av byggherres preferanser og valg. Nedenfor tar vi en gjennomgang av begge kategoriene.
Kompleksitet beskriver hvor krevende og omfattende arbeid håndverkerne skal utføre. For eksempel vil mange vinkler og flere ulike flater kunne komplisere arbeidet, noe som igjen vil bidra til å øke kostnadene. Skal man legge takplater av sink eller kobber, vil dette som regel kreve fagfolk som har spesialkompetanse og egne verktøy.
Videre vil riggkostnader variere fra prosjekt til prosjekt avhengig av hvor enkel adkomsten er. Dette kan medføre ekstra kostnader til stillas, i noen tilfeller lift. Dersom man avdekker råte når man fjerner det eksisterende taket, vil dette også bidra til at kostnadene øker betraktelig. Slike skader må utbedres før man kan legge nytt tak, ettersom råte på sikt vil skade konstruksjonen som bærer taket.
Valg av standard er en måte byggherre har stor mulighet til å påvirke prisen på prosjektet. Noen taktyper er rimeligere å legge enn andre. I tillegg kan det være stor variasjon i prisnivået på forskjellige typer takplater. Generelt sett er plater i stål og aluminium langt rimeligere enn takplater i sink eller kobber.
Stålplater kommer i to forskjellige formater: korrugerte renner og taksteinsplater. Korrugerte renner er det rimeligste alternativet. Disse brukes imidlertid først og fremst på uthus og låver, og egner seg i begrenset grad på eneboliger. Dette skyldes både estetiske og praktiske årsaker. Taksteinsplater er svært populære blant norske huseiere. Disse platene har et estetisk utseende, veier lite og er slitesterke. Prisen på taksteinsplater kan variere i stor grad avhengig av lakkering og galvanisering. Som regel vil det lønne seg å investere i taksteinplater av høy kvalitet. På den måten får man et tak som holder i lang tid fremover og som krever lite vedlikehold.
Sink- og kobbertak ligger på et betydelig høyere prisnivået enn stål- og aluminiumstak. Til gjengjeld får man meget elegante tak av høy kvalitet.
Foruten materialet i seg selv, påvirkes prisen av utstyr og spesialkompetanse som kreves for å legge slike tak. Dersom du er villig til å investere litt mer i det nye taket ditt, kan dette være et godt alternativ. Denne type tak har en lang levetid, krever lite vedlikehold, og regnes for å ha et estetisk uttrykk. Tak i kobber eller sink kan øke verdien på boligen din betraktelig og kan derfor være en god investering.
I tillegg kommer takrenner og beslag i mange ulike kvaliteter og prisklasser.
Når du skal finne fagfolk til å legge takplater på huset ditt, bør du sørge for å gjøre en grundig bakgrunnssjekk før du skriver kontrakt. Taket er husets beskyttelse mot nedbør, kulde og støy og har en svært viktig rolle i å opprettholde husets stand. Derfor er det helt sentralt å finne håndverkere som kan utføre arbeid til høy kvalitet. Sørg derfor for at du henter inn flere pristilbud. På den måten kan du sammenligne tilbudene og finne ut hvilke aktører som tilbyr en konkurransedyktig pris.
Sørg også for å undersøke bedriftens referanser fra tidligere prosjekt, i tillegg til bedriftens økonomi. Ved å engasjere en entreprenør med solid økonomi reduserer du risikoen for at den går konkurs i løpet av prosjektet eller den påfølgende garantiperioden.
Forsikre deg også om at entreprenøren du engasjerer har erfaring og kompetanse med å legge nytt tak. Dette gjelder særlig dersom du planlegger å gå til anskaffelse av takplater i sink eller kobber. Dette krever spesialkompetanse, og du bør derfor se etter taktekkere som har dette som et av sine spesialområder.
For å gjøre prosessen med å finne dyktige fagfolk enklere, velger mange byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Dette er en plattform der boligeiere kan legge ut prosjekter gratis og motta uforpliktende pristilbud fra kvalitetssikrede entreprenører.
Byggevarer og produkter utgjør en betydelig andel av totalkostnadene ved skifte av tak. Derfor er det verdt å undersøke mulighetene for å få rabatt på varene man planlegger å benytte. Som regel vil det lønne seg å la håndverkeren ta seg av innkjøp av byggevarer. Dette skyldes at håndverkere ofte får egne rabatter hos byggevarehus og produsenter, og at det er enklere for dem å organisere logistikken. Rabattene fra listeprisene kan gjerne være på mellom 10% og 40 %, avhengig av hvor mye og hvor ofte håndverkeren handler hos den aktuelle forretningen. Ettersom rabatter stort sett gis ved større kjøp, vil det generelt lønne det seg å bestille mest mulig i én ordre, fremfor å bestille i flere omganger. Ved å overlate oppmåling og innkjøp av materialer til håndverkeren vil du dessuten redusere risikoen for at du kjøper feil mengde materialer.
Mange tror at snøen og værforholdene om vinteren er et hinder for å legge nytt tak. Man kan imidlertid legge tak hele året, også på vinteren. Faktisk kan det lønne seg å legge tak på nettopp denne årstiden. Det er få som legger tak om vinteren, og etterspørselen etter håndverkere er derfor lavere. Lavere etterspørsel gir ofte utslag i lavere pristilbud. Etterspørselen er som regel høyest tidlig på våren og sent på høsten.
Hvis du har planer om å selge eller leie ut boligen din, kan det ofte lønne seg å legge takplater. Et nytt tak regnes som en visuell oppgradering av boligen, noe som ofte vil resultere i at boligens verdi stiger. Hvor stor verdiøkningen er avhenger av forskjellen på det eksisterende og det nye taket. Det er en rekke faktorer som påvirker standarden på taket.
Legger man takplater i kobber eller sink, vil man kunne forvente en betydelig verdiøkning. Nye takplater kan forbedre husets funksjonalitet og utseende, i tillegg til at man slipper å bytte tak før etter flere tiår. Enkelte typer takplater, som sink og kobber, krever dessuten svært lite vedlikehold. Dette vil være til fordel for både deg som huseier, og eventuelle kjøpere. Dersom eksisterende tak er i dårlig stand og man venter for lenge med å skifte det ut, kan det fort bli et dyrt prosjekt. Blant annet vil skader knyttet til fukt og råte vokse seg større og bli stadig dyrere og vanskeligere å utbedre.
Ettersom taket spiller en sentral rolle i å opprettholde boligens stand, lønner det seg som regel å investere i robuste varer med lang holdbarhet. Det finnes imidlertid grep man kan ta for å holde kostnadene nede uten at det går på bekostning av kvaliteten.
Ulike takplater finnes innenfor en rekke prisklasser. Derfor bør du undersøke og sammenligne prisen mellom ulike forhandlere og leverandører. Selv om høyere pris som regel betyr høyere kvalitet, trenger man ikke nødvendigvis gå for de aller dyreste materialene. Man kan for eksempel få svært gode taksteinsplater i stål til en rimelig pris. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at det aller rimeligste alternativet vil være det mest økonomiske. Om kvaliteten ikke holder mål, risikerer du å måtte skifte ut taket eller betale for kostbare reparasjoner etter relativt kort tid. Derfor gjelder det å se etter en god balanse mellom pris og kvalitet når du skal velge materialer til ditt nye tak.
Rabatter er en annen måte å holde kostnadene nede. Håndverkerne som skal legge taket vil ofte ha tilgang på gode rabatter, gjerne mellom 10 og 40%. Totalsummen vil også avhenge av hvordan du velger å finansiere prosjektet. Har du spart opp nok midler til å betale for prosjektet ved hjelp av egenkapital, slipper du å betale renteutgifter som ville fulgt med et eventuelt lån.
Noen renoveringsprosjekter vil kvalifisere til økonomisk støtte fra Enova. Enova gir støtte til diverse klimavennlige tiltak. Noen av disse tiltakene kan gjennomføres i forbindelse med takskifte. For eksempel vil det være mulig å motta støtte til forbedring av varmeisolasjon i taket, dersom dette er en del av et større prosjekt med bytte av kledning, vinduer og etterisolering. Ønsker du å finne ut om ditt prosjekt kvalifiserer til støtte, kan du kontakt Enova.
Gjør smarte boligvalg