Takpapp er et rimelig og praktisk taktekkingsmateriale som passer særlig godt til bygninger med flate tak, pulttak, hyttetak og andre mindre tak. Men hva koster det egentlig å legge nytt tak med takpapp? I denne artikkelen finner du en priskalkulator som lar deg regne ut omtrent hva det vil koste å legge tak med takpapp på din bolig. Du kan også lese mer om materialer, hvordan du kan holde kostnadene nede og hva du bør se etter i anbudsprosessen.
Ved hjelp av priskalkulatoren nedenfor kan du regne ut omtrent hva det vil koste å legge tak med takpapp på din bolig. Kalkulatoren baserer seg på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart.no, og tar utgangspunkt i variablene kompleksitet og standard. Dette er to viktige drivere av pris ved legging av tak med takpapp.
Kompleksitet er en variabel som i stor grad avhenger av eksisterende forhold. Det er derfor noe man har liten eller ingen mulighet til å påvirke.
Dersom bygningen er særlig høy eller ligger vanskelig til, for eksempel i en skråning, vil dette kunne komplisere prosjektet. I slike tilfeller påløper ofte ekstrakostnader knyttet til stillas. I noen tilfeller vil det også være behov for å bruke lift.
Enkelte typer tak har større grad av detaljnivå enn andre. For eksempel kan det være interne nedløp, vifter og piper på taket som må tas hensyn til. Dette vil være mer krevende for de involverte håndverkerne, noe som vil føre til flere arbeidstimer og dermed høyere totalpris.
Prisen vil også stige dersom man avdekker råte i det eksisterende taket. Råte kan gjøre store skader på konstruksjonen som bærer taket. Derfor må dette repareres før entreprenøren kan gå i gang med å legge nytt tak. Ettersom det er vanskelig å vite hvorvidt det foreligger råteskader før man river opp det eksisterende taket, er det lurt å ta hensyn til å dette når man setter opp budsjettet.
Ulike typer takpapp varierer både i pris, tykkelse, kvalitet og hva de er laget av. Takpapp er likevel blant de rimeligste formene for taktekke, og ofte har man ikke andre alternativer. På flate tak er det for eksempel ikke mulig å legge annet taktekke enn takpapp. Det anbefales å investere i takpapp av høy kvalitet, ettersom den har som oppgave å beskytte taket. Dersom huset skulle ta skade av fukt og råte, kan det bli svært dyrt å reparere. For å finne ut hvilken type takpapp som egner seg best for ditt hus, bør du rådføre deg med entreprenøren og la den ta seg av innkjøpet. På den måten reduserer man risikoen for at det oppstår feil i bestillingen, samtidig som entreprenører ofte kan skaffe bedre rabatter enn privatpersoner.
En annen prisdriver er tilbudene fra de ulike entreprenørene. Derfor anbefales det å undersøke markedet grundig før man engasjerer en entreprenør til å legge nytt tak med takpapp. Du bør helst hente inn tilbud fra 3 ulike entreprenører før du bestemmer deg. Ved å sammenligne tilbudene kan du finne ut hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser.
Flate tak er bygd opp på en annen måte enn mer tradisjonelle tak. Derfor er viktig å finne fagfolk som har særskilt kompetanse og er spesialisert på nettopp det å legge taktekke på flate tak. Det er en rekke kriterier man bør vurdere når man skal engasjere en entreprenør til å legge tak med takpapp. Man bør alltid be entreprenøren om referanser fra tidligere arbeid. Fornøyde kunder er alltid en god indikasjon på kvalitet. Deretter bør man undersøke hvilke godkjenninger bedriften har. Vanlig godkjenningsordninger man kan se etter er blant annet mesterbedrift og sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet (tiltaksklasse 2 taktekking for flate tak). I tillegg kan det være lurt å undersøke om bedriften har en solid økonomi. På den måten reduserer man risikoen for at bedriften får økonomiske vansker underveis i prosjekter eller i den påfølgende garantiperioden. Dersom bedriften tilbyr seg å starte på prosjektet umiddelbart, er det grunn til å være skeptisk. De fleste dyktige fagfolk vil som oftest være opptatt med andre prosjekter en stund fremover. Det lønner seg derfor å starte anbudsprosessen i god tid før selve arbeidet skal i gang.
For å gjøre det enklere å finne fagfolk som har kompetansen og erfaringen som kreves for å legge tak med takpapp, velger stadig flere byggherrer å benytte markedsplassen Byggstart.no. Dette er en plattform der boligeiere kan komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører og håndverksbedrifter. Det er gratis å legge ut tilbud, og pristilbudene man mottar er uforpliktende.
Tilbudet fra entreprenøren dekker i utgangspunktet alle kostnader på takomlegging. Det vil si både materialer og arbeidstimer. Det vil altså ikke være noen forventning om at du kjøper inn materialer på forhånd. Vær imidlertid obs på at eventuelle komplikasjoner som kan oppstå underveis ikke er inkludert i tilbudene. Dette for eksempel om man avdekker råteskader idet man river av det eksisterende taket. Arbeidet med å utbedre slike skader vil komme som et eventuelt tillegg. Det kan være lurt å ta høyde for dette når man planlegger finansieringen av det nye taket. Du kan lese mer om finansiering lengre ned i artikkelen.
Det er også viktig å huske på at flate tak er bygd opp annerledes enn skråtak. Dette innebærer blant annet innvendige løp i stedet for takrenner. Dette fører til at tilbudene man mottar på flate tak inneholder andre punkter enn tilbud for skråtak.
Det anbefales alltid å overlate innkjøp av materialer til entreprenøren. Fagfolk har utbredt kunnskap om hvilke produkter som egner seg best til ulike prosjekter. Samtidig kan entreprenører ofte oppnå større rabatter enn privatpersoner. Disse ligger som regel mellom 10% og 40%, men avhenger av hvor ofte håndverkeren kjøper materialer og i hvor store mengder. I tillegg har håndverkere kompetanse og erfaring på oppmåling og beregning av mengde. Dersom du kjøper feil mengde, kan det fort medføre ekstrakostnader. Hvis man skal kjøpe inn materialer selv, må man også være obs på at lovgivning kan stille enkelte krav til materialer, for eksempel knyttet til isolasjonsevne og brannsikkerhet. Derfor anbefales det å la entreprenøren ta seg av innkjøp av produkter og materialer.
Om det lønner seg å legge takpapp vil i stor grad avhenge av taktypen. På flate tak har man ikke mange alternativer å velge mellom. På skråtak vil man derimot ha flere muligheter. Sammenlignet med andre typer taktekke som kan legges på skråtak, er takpappen er et gunstig tekke å arbeide med. Dette skyldes hovedsakelig at takpappen i seg selv er rimeligere enn de fleste andre typer taktekke.
Takpappen vil imidlertid ikke øke verdien på et hus med skråtak på samme måte som andre alternativer. Dette skyldes både det estetiske uttrykket, og at takpappen har en noe kortere holdbarhet enn de fleste andre typer taktekke, rundt 30 år. Det er imidlertid svært sjeldent at man ser eneboliger med takpapp, ettersom takpapp er bedre egnet for hytter eller mindre bygg.
Når man skal utføre arbeidet på taket, lønner det alltid å velge kvalitet så langt budsjettet tillater. Det finnes likevel noen grep man kan ta for å holde kostnadene nede:
Type takpapp: Ulike typer takpapp varierer i pris. Husk imidlertid at de rimeligste løsningene ikke nødvendigvis er de gunstigste på sikt. Investerer man i høy kvalitet, kan man også forvente at tekket holder lenger.
Rabatter: Ved å overlate innkjøpet til entreprenøren kan man dra nytte av rabattene bedriften får fra leverandører. Rabattene håndverkeren har vil bidra til å senke totalkostnadene.
Renner og beslag: Disse kommer i mange ulike kvaliteter og priser, hør med entreprenøren som du velger hva som anbefales for ditt tak.
Finansiering: Undersøk de ulike finansieringsmulighetene og rådfør deg med banken om hva som passer best i ditt tilfelle. Dersom du har mulighet til å finansiere det nye taket med egenkapital, vil dette som regel være det rimeligste alternativet. Da slipper man unna renteutgifter, som dessuten vil være langt høyere enn renteinntektene man mister ved å ta pengene ut av banken.
Entreprenør: Hent inn tilbud fra flere forskjellige entreprenører. Dersom samtlige tilbud kommer fra seriøse aktører med relevant erfaring og kompetanse, vil det ofte være nok å hente inn 3 tilbud. Etter å ha hentet inn tilbudene er det viktig å sammenligne mer enn bare totalsummen. Ulik pris kan komme av at innholdet i tilbudene er forskjellig. Sørg derfor for å sammenligne hvert enkelt punkt i tilbudene, for å finne ut hvilke aktør som tilbyr en konkurransedyktig pris.
Gjør smarte boligvalg