Våtrom som bad og vaskerom er gjerne blant de dyreste rommene i en bolig. Derfor er prisen ofte en viktig faktor for de som vurdere å bygge et nytt bad. For å være sikker på at man er i stand til å finansiere prosjektet, er det viktig å få oversikt over utgiftene i god tid.
Denne kalkulatoren gjør det mulig å anslå omtrent hva du kan forvente å betale for det nye badet ditt. Regnestykket er basert på to variabler: størrelse og kompleksitet/standard.
Kompleksiteten er en viktig prisdriver, og noe man i mindre grad kan påvirke selv. Dette kan for eksempel være behov for endringer i bærende konstruksjoner, struktur på vann- og avløpsrør og behovet for prosjektering og søknad til kommunen.
Badets standard er noe man har stor mulighet til å påvirke. Man kan selv velge ut baderomsarmaturer, fliser og funksjoner. Det finnes en rekke alternativer i alle slags prisklasser. Når man skal bygge et lite bad er det imidlertid nødvendig å ta hensyn til plassbegrensninger, og man må tenke gjennom hva det faktisk er plass til på det nye badet. Her må man prioritere de fasilitetene man har størst behov for. På et lite bad er det sjeldent plass til mer enn et toalett og et dusjhjørne.
Kompetente og erfarne fagfolk er en forutsetning for et vellykket prosjekt, og dette er spesielt viktig på små bad. Dårlig arbeid kan føre til lekkasjer og fuktskader som igjen kan forårsake alvorlige skader på konstruksjonen. Derfor er det viktig at alt gjøres forskriftsmessig, og at den som utfører arbeidet vet hva som kreves for å gjøre rommet fuktsikkert. Det er avgjørende at det kun brukes materialer som er egnet for våtrom, at membranen ligger helt tett og at det er tilstrekkelig ventilasjon for å transportere vekk varm og fuktig luft. Derfor er det helt sentralt å finne dyktige og erfarne fagfolk.
Stadig flere velger å benytte markedsplassen Byggstart for å komme i kontakt med egnede entreprenører.
Når man skal inngå en avtale med en håndverker, er det viktig å være nøye i prosjektbeskrivelsen. På den måten sørger man for at man har felles oppfatning av prosjektet, noe som gjør det enklere for entreprenøren å komme med et realistisk pristilbud. For å være sikker på at pristilbudene man mottar er konkurransedyktige, lønner det seg alltid å hente inn tilbud fra flere entreprenører. I tillegg til totalsummen bør man alltid sammenligne innholdet i tilbudene. Ulik pris kan skyldes at entreprenørene har inkludert ulike arbeider. Vær også varsom dersom du mottar et tilbud som er betydelig lavere enn de øvrige. Dette kan være et tegn på at entreprenøren sparer inn penger ved å benytte dårlige materialer eller ukvalifisert arbeidskraft. I andre tilfeller skyldes det at entreprenøren vil legge til ekstra utgifter underveis i arbeidet, som resulterer i at tilbudet blir dyrere enn de øvrige. På baderom er det vanlig at alle arbeider, tekniske materialer og byggematerialer er inkludert, men at fliser, armaturer, baderomsmøbler og dusj/badekar ofte er utelatt fra tilbudet. Grunnen til dette er at byggherre normalt har klare ønsker her, og prisene varierer mye avhengig av disse valgene. Merk imidlertid at montering av utstyr og flislegging normalt er med i tilbudet.
Det gjelder også å være nøye i selve avtalen med entreprenøren. Bli enige om hvordan dere skal håndtere eventuelle prisendringer, forsinkelser og andre uforutsette hendelser.
Når man skal bygge et lite bad, er det anbefalt å overlate innkjøp av byggematerialene til entreprenøren. Denne vet hvilke materialer som trengs og hvor mye som må kjøpes inn. Dessuten har de ofte avtaler med leverandører, og kan på den måten tilby en lavere pris på materialene. Om man likevel velger å stå for innkjøpene selv, står man også ansvarlig for at materialene blir levert til avtalt tid og er tilgjengelige når håndverkerne kommer på jobb. Dette vil være entreprenørens ansvar dersom den står for innkjøpene. Når det kommer til overflatematerialene, velger en del å kjøpe inn dette på egenhånd, men husk at entreprenøren også her kan ha gode rabatter på vasker, WC, dusjhjørne, armaturer og andre møbler.
Før man går i gang med å bygge et bad, må man bestemme seg for hvordan man skal finansiere prosjektet. Har man en tilstrekkelig egenkapital, vil det kunne lønne seg å benytte de oppsparte midlene. Da slipper man unna renteutgifter som vil følge med et eventuelt lån. Dersom det er nødvendig med ekstern finansiering, har man flere alternativer å velge mellom. En mulighet er å ta opp et utvidet boliglån. Dette er et relativt rimelig lån, ettersom man beholder renten man har på boliglånet. Det forutsetter riktignok at boligen ikke er belånt med mer enn 85 % av den totale verdien. Er boliglånet betalt ned ytterligere, kan man vurdere å ta opp et fleksilån (rammelån). Her kan man belåne boligen med opptil 60 %. Et rammelån har en noe høyere rente enn boliglånet, men er til gjengjeld mer fleksibelt. Det siste alternativet er forbrukslån. Dette har en betydelig høyere rente, gjerne opp mot 20%. Et slikt lån egner seg derfor best hvis man har mulighet til å betale det ned i løpet av kort tid.
Et nytt bad kan bidra til å øke boligens verdi. Nøyaktig hvor stor prisøkningen avhenger av blant annet hvor boligen ligger, standarden på badet og brukervennlighet. Generelt kan man si at all oppussing vil bidra til en høyere pris ved boligsalg, men det er ingen garanti for at prisøkningen vil overstige utgiftene som går med til oppussingen. Når noen bestemmer seg for å bygge et lite bad, er det imidlertid sjeldent utelukkende med tanke på penger. Ofte handler det om å utbedre eller forebygge skader, eller et ønske om et nytt uttrykk.
Gjør smarte boligvalg