I forbindelse med oppussing dukker det opp mange spørsmål knyttet til pris. Hva vil det koste å pusse opp? Er det en lønnsom investering? Hva er inkludert i tilbudet fra entreprenøren? I denne artikkelen får du svar på både disse og andre spørsmål som omhandler prisen på oppussing. Du kan også regne ut omtrent hva ditt oppussingsprosjekt kan komme til å koste ved hjelp av kalkulatoren under.
Ved hjelp av priskalkulatoren nedenfor kan du få en indikasjon på hvor mye ditt oppussingsprosjektet vil koste. Kalkulatoren er basert på prisstatistikk fra markedsplassen byggstart.no. Merk at prisen du får oppgitt kun er ment som en pekepinn. Det er først når man får en fagperson på befaring man kan forvente å motta et presist estimat.
Prisen vil i stor grad avhenge av hva slags oppussing man planlegger å gjennomføre. Det er vanlig å skille mellom innvendig og utvendig oppussing, og overflateoppussing og totaloppussing. En overflateoppussing er et langt rimeligere og enklere prosjekt enn totaloppussing. Overflateoppussing kan blant annet innebære maling av vegger, sliping av gulv og bytting av bad. En totaloppussing er et langt dyrere og mer komplekst prosjekt. Det innebære gjerne mer teknisk arbeid, som blant annet renovering av bad, endring i bærende konstruksjoner og installasjon av nytt røropplegg.
Prosjektets kompleksitet vil ha stor effekt på prisen når man pusser opp. Kompleksiteten beskriver hvor omfattende og krevende arbeid håndverkerne skal utføre. Det er en variabel byggherre ofte har begrenset mulighet til å påvirke. Under finner du en oversikt over arbeider som påvirker hvor kompleks en oppussing vil være:
Standard er en variabel byggherre har stor mulighet til å påvirke. Både materialer og produkter finnes innenfor en rekke prisklasser, og det er opp til byggherre selv å velge kvalitet, materialer og pris.
En annen viktig driver av pris, er valg av entreprenør. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvilke aktører som egner seg til å gjennomføre prosjektet. Under finner du en oversikt over krav man bør stille til aktørene man vurderer å engasjere.
Det er viktig at entreprenøren:
- Kan vise til vellykkede resultater fra lignende prosjekter
- Blir anbefalt av tidligere kunder
- Har alle nødvendige godkjenninger
- Viser evnen til å kommunisere tydelig og profesjonelt
- Har en solid økonomi
I anbudsprosessen er det viktig å hente inn tilbud fra flere entreprenører. På den måten kan man sammenligne tilbudene, og finne ut hvem som tilbyr konkurransedyktige priser. Sørg for å sammenligne innholdet i tilbudene, fremfor kun totalprisen. I noen tilfeller kan forskjeller i prisen skyldes at entreprenørene har inkludert ulike arbeider i tilbudene. En måte stadig flere byggherrer velger å komme i kontakt med kvalifiserte fagfolk, er ved å legge ut prosjektet sitt på markedsplassen Byggstart. Her kan boligeiere legge ut prosjekter gratis, for så å motta uforpliktende pristilbud fra kvalitetssikrede entreprenører med relevant erfaring og kompetanse.
I tillegg til å velge en egnet entreprenør, må man også bestemme seg for hvordan man ønsker å organisere prosjektet. Her har man hovedsakelig valget mellom totalentreprise og delt entreprise. Velger man totalentreprise, vil man kun skrive kontrakt med én entreprenører. Denne står da ansvarlig for gjennomføringen og koordineringen av alt arbeid. Totalentreprenøren er vanligvis en tømrerbedrift, som vil utføre deler av arbeidet selv, og hente inn underentreprenører på de resterende fagfeltente. Velger man delt entreprise, skriver man kontrakter med ulike entreprenører på hvert fagfelt. Det innebærer også at byggherre selv står ansvarlig for å koordinere arbeidet mellom de ulike fagområdene. I forbindelse med oppussing velger de fleste byggherrer å organisere prosjektet som en totalentreprise.
Her må man skille mellom verdiøkning på boligen og økt trivsel for familien. En investering i en større oppussing vil selvsagt kunne øke bokvaliteten og gjøre hverdagen bedre, men vil ikke nødvendigvis øke verdien av boligen tilsvarende kostnaden for oppussingen. Her er det flere faktorer som spiller inn, eksempelvis i hvilken grad man greier å holde kostnadene nede, hva slags stil man velger og hvor i landet man holder til. Dersom man har en bolig i et nynært strøk (med høye boligpriser), man er kostnadsbevisst i alle valg, og velger løsninger og en stil som kan appellere til et bredt spekter av mulige fremtidige kjøpere, er sjansen god for at investeringen vil kaste av seg, også monetært.
Noe av det første man bør gjøre når man skal i gang med oppussing, er å kartlegge de økonomiske rammene for prosjektet. Ved å finne ut hvor mye penger man har til rådighet kan man sørge for å planlegge et prosjekt man er i stand til å finansiere. Erfaring viser dessuten at byggherrer som har nøye oversikt over budsjett og utgifter ender opp med å betale mindre enn de som lar være å gjøre disse forberedelsene.
En måte å holde kostnadene nedem er å velge rimeligere produkter. Det er imidlertid viktig å finne en god balanse mellom pris og kvalitet. Velger man å kjøpe inn varer selv, kan man holde prisen nede ved å:
Det er imidlertid anbefalt å overlate mest mulig av innkjøpet til entreprenøren. Grunnen til dette er at entreprenøren har faste underleverandører og får gode rabatter på materialer. Derfor vil det ofte lønne seg å informere entreprenøren om hvilke materialer og produkter man ønsker seg, for så å la bedriften ta seg av innkjøpet.
Hvis man velger å organisere prosjektet som en totalentreprise kan man som byggherre forvente at følgende er inkludert i tilbudet fra entreprenøren:
- Alt av prosjektets kompleksiteter (konstruksjon, endring i planløsning, avretting av gulv og vegger osv.)
- Alt av håndverkere til de ulike fagområdene
- Informasjon om prosjektets start- og sluttdato
- Dokumentasjon på alt utført arbeid
Overflatematerialer er imidlertid ikke alltid inkludert i tilbudet fra entreprenør. Dette gjelder blant annet gulv og fliser, møbler, kledning, peis og andre produkter som vil ha stor betydning for boligens utseende.
Det er viktig at man som byggherre går over kontrakten nøye før begge parter skrive under på papiret. Dersom alle punktene nevnt over er inkludert i kontrakten, har man all den nødvendige informasjonen. Dette vil også gjøre det enklere å håndtere eventuelle misforståelser eller konflikter som skulle oppstå i løpet av prosjektet. Er man usikker på hvordan en kontrakt skal se ut, kan man rådføre seg med en ekstern fagperson.
Når man skal hente inn tilbud fra entreprenørene, er det anbefalt å hente inn tilbud fra flere ulike aktører. Da har man som byggherre muligheten til å sammenligne de ulike tilbudene. Under finner du en oversikt over faktorer du bør vurdere når du skal sammenligne de aktuelle entreprenørene:
Det er viktig å sette av god tid til å sammenligne de ulike aktørene. Oppussing av hus er ofte en tidkrevende prosess, og det er derfor viktig å engasjere en pålitelig og kompetent entreprenør.
Gjør smarte boligvalg