Lurer du på hva en Eaton elbillader koster? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen på elbilladere fra Eaton, inkludert ulike produkter fra Eaton, hva du bør se etter i en lader, hvilke alternativer som finnes på markedet og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for en elbillader fra Eaton.
En av de største fordelene med å bytte til elbil er de rimelige drivstoffkostnadene. Det er nemlig mye billigere å lade opp et batteri enn å fylle opp tanken med bensin eller diesel. Siden de fleste har bilen sin parkert over natten, er det vanlig at elbileiere lader bilen deres hjemme mens de sover, slik at bilen er fullt oppladet og klar til bruk neste morgen. Det å lade bilen hjemme er ikke bare praktisk, men det er i de aller fleste tilfeller også enda billigere enn å lade bilen på offentlige ladestasjoner.
Eaton er en av de større produsentene av elbilladere på markedet i dag. Det irsk-amerikanske selskapet startet opp i USA for over 110 år siden, men har i dag sitt hovedkvarter i Irland. Eaton har i dag omtrent 97.000 ansatte over hele verden og driver virksomheten sin i over 175 land, inkludert i Norge.
Eatons XChargeln ladestasjoner kommer i fire ulike serier som alle er tilpasset ulike behov. A- og X-serien er hovedsakelig beregnet på privatboliger, mens M- og S-serien er ment for profesjonell bruk for større bedrifter. Vi skal her fokusere på elbilladerne for private.
A-serien er den rimeligste og enkleste laderen til elbil hos Eaton. Denne passer for deg som bare trenger ordinær lading av bilen uten noe ekstra. A-serien gir en ladeeffekt på mellom 2,2 og 7,4 kW og kan kobles til 230V. Den har et innebygd 6mA DC-filter som gir ekstra sikkerhet, men gir ikke mulighet for samstyring med andre systemer eller oppkobling til smarthusløsninger. Prisene variere noe fra leverandør til leverandør, men de fleste vil ta litt over 15.000 kroner for denne modellen.
Eatons X-serie er noe mer avansert. Modellen har alt det samme som X-serien har, men det er i tillegg mulig å styre den fra eksterne systemer som xComfort og andre systemer ment for styring. Den kan både kobles til 230V og 400V, samtidig som den kan gi en ladeeffekt på opptil 22 kW. Denne modellen passer for deg som ønsker litt mer og kjøpes ofte av mindre bedrifter i tillegg til av private. Den modellen koster litt mer enn X-serien, men prisforskjellen utgjør sjeldent mer enn en tusenlapp eller to.
Det er viktig at du vurderer ladeeffekten når du skal kjøpe elbillader. Hvis elbilen din ikke er i stand til å ta imot like mye kW som laderen kan tilby, kan det lønne seg å gå for en rimeligere modell som har en kompatibel ladeeffekt. I motsatt tilfelle bør du være klar over at du ikke får utnyttet bilens ladepotensiale fullt ut dersom du kjøper en elbillader med maksimal ladeeffekt på 7,4 kW, dersom bilen din kan ta imot opptil 22 kW.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Mange som skifter til bruk av elbil kan oppleve overgangen noe forvirrende i starten. For eksempel er det ikke like enkelt å regne ut hvor mye det vil koste å lade bilen på en offentlig ladestasjon, og i tillegg må en forholde seg til en del nye begreper som for mange er ukjente.
Vi skal her se nærmere på noen viktige begreper knyttet til elbil og lading:
Mode: Lading kan skje med forskjellige metoder. For å skille på disse metodene, brukes ofte begrepet "mode", og i hovedsak finnes det 4 forskjellige modes. Mode 1 viser til den mest enkle formen for lading med vanlig stikkontakt. Denne formen for lading tilbyr liten grad av sikkerhet og det er ikke vanlig å lade nye biler med denne metoden. Mode 2 er også lading stikkontakt, men mode 2 skiller seg fra mode 1 ved at man bruker en ladekladd med funksjoner som ivaretar behovet for sikkerhet og kommunikasjon. Mode 3 er den vanligste måten å lade på for vanlige forbrukere. Dette innebærer lading ved bruk av en ladestasjon. Dette gir trygg og sikker lading som i mode 2, men i mode 3 kan du gjerne benytte deg av flere funksjoner som blant annet sikrer raskere lading og smarte løsninger. Mode 4 er den siste formen for lading og gjelder hurtiglading på en hurtigladingstasjon. Dette går mye raskere enn å lade elbilen hjemme, men det koster også mer å bruke disse.
Type 1: Når du ser på forskjellig elbilladere, vil du se at de omtales som type 1 og type 2. Disse typene forteller deg hva slags ladekontakt den har. Med ladekontakt type 1, er det bare mulig å lade med opptil 7,4 kW ladeeffekt. Denne typen er mer utbredt blant biler som produseres i Asia og Nord Amerika eller på eldre elbiler.
Type 2: Nyere biler og biler som produseres i Europa kommer som regel med ladekontakt type 2. Disse tilbyr en høyere ladeeffekt på opptil 22 kW. Dette er den mest utbredte ladekontakten i Norge.
DC-filter: Eaton sine elbilladere kommer med en innebygget DC-filter. Et DC-filter overvåker ladingen i ladestasjonen og oppdager eventuelle likestrøms jordfeil. Dette reduserer risikoen for overbelastning og jordfeil.
For å skaffe en Eaton elbillader kan du kontakte elektrikerkjeder som tilbyr Eatons produkter der du bor. Pass imidlertid på at du kjøper riktig lader som er tilpasset din bruk, bilen din og boligen din. Først og fremst må du finne ut hva som er den maksimale ladeeffekten tillatt av elbilen din og om du har et strømnett med 230V eller 400V. De fleste norske hjem har et strømnett med 230V, men det er ikke uvanlig at det er 400V i moderne bygg. Laderen du kjøper må være kompatibel med dette for at du skal kunne utnytte dens fulle potensiale. Hvis bilen din ikke tillater mer enn en maksimal ladeeffekt på 7,4 kW, kan du spare litt penger på å heller kjøpe Eatons A-serie. Hvis boligen din er koblet til et strømnett med 400V og bilen tillater høyere ladeeffekt, kan det være lurt å vurdere Eatons X-serie som gir mulighet for lading med 22 kW ladeeffekt ved 400V. Om du ikke har en bil som tillater høy ladeeffekt, kan det likevel være lurt å vurdere Eatons X-serie. Kanskje du en gang i fremtiden kjøper en ny elbil som kan lades med høyere effekt, og da slipper å kjøpe en ny lader. Hvis du ikke vurderer å kjøpe elbillader til privat bruk, men heller til en bedrift, bør du vurdere S-serien eller M-serien som er tilpasset slik bruk.
Det finnes mange forskjellige elbilladere på markedet og det er uansett lurt å undersøke alternativene dine grundig før du bestemmer deg. På den måten kan du sammenligne aktuelle produkter både på pris og kvalitet og du kan unngå å betale mer enn nødvendig. Har du en venn eller bekjent som har elbillader fra Eaton eller andre produsenter, bør du forhøre deg med vedkommende og spørre om tips.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Før du bestemmer deg for å kjøpe Eaton elbillader fra en leverandør, må du finne ut hva som inkluderes i prisen. Dette kan variere mellom ulike leverandører og det er ikke alltid du får det samme. Det er viktig at pakken du kjøper inkluderer det produktet du ønsker som er dimensjonert til å levere den mengden strøm som du har behov for. Vanligvis vil prisen inkludere selve produktet og en standard montering. Hva som regnes som en standard montering kan imidlertid variere fra leverandør til leverandør. Vanligvis inkluderer en standard montering et viss antall timers arbeid med installasjon og dokumentasjon (som regel 3-4 timer), kabel av en viss lengde (gjerne 10-15 meter) og reisevei for montør (normalt 40-50 kilometer).
Hvis du har behov for lengre kabel, om det er enda lengre reisevei enn det som inkluderes i standard montering, eller hvis forhold ved boligen din tilsier at det trengs enda flere arbeidstimer, kan det påløpe et tillegg som ikke er inkludert i prisen. Det er lurt å finne ut nøyaktig hva som er inkludert og hva som eventuelt vil faktureres som tillegg, før du bestemmer deg for å kjøpe. Noen ganger tar leverandørene enkelte forbehold når de gir en pris. Disse forbeholdene er gjerne knyttet til dette med lengre reisevei, behov for lengre kabel eller at det er behov for gravearbeid, og forbeholdene oppgis vanligvis på hjemmesidene til leverandøren. Det er dessuten lurt å sjekke hvilke leverandører som finnes i nærområdet der du bor slik at du unngår særlig lang reisevei for montøren og en unødvendig høy pris. I tillegg bør du så langt det lar seg gjøre prøve å finne ut om det er behov for gravearbeid. Mange leverandører tilbyr befaring slik at du kan finne ut hvilke muligheter du har.
Utvalget av elbilladere i Norge er stort, noe som skyldes at markedet for elbiler har vokst i høy fart de siste årene. Derfor har du mye du kan velge mellom når du skal kjøpe lader til bilen din. Eaton er bare en av mange populære produsenter i Norge og det er ikke nødvendigvis det beste valget for alle. Det er alltid lurt å sjekke markedet grundig og vurdere ulike alternativer før du bestemmer deg. Ved å sammenligne flere elbilladere, blir det lettere å finne den laderen som gir deg mest for pengene. Prøv å finne ut nøyaktig hvilke spesifikasjoner du trenger i en elbillader og søk opp elbilladere til salgs hos flere produsenter. Det kan også lønne seg å lese deg opp på uavhengige tester av elbilladere for å sikre at du får god kvalitet.
Under kan du lese mer om noen av de mer populære produsentene i Norge:
Garo: Garo produserer elbilladere som mange er fornøyd med. Garo er et konsern som utvikler elbilladere og andre elektroniske produkter. Deres norske kontor ligger på Lier, mens hovedkontoret deres er plassert i Sverige. Garos virksomhet strekker seg til Norge, Sverige, Finland, England, Irland og Polen.
ABL: Ladere fra ABL har gjort det svært godt i uavhengige tester, særlig serien E-range. Dette er en av grunnene til at ABL sine ladere har blitt blant de mest solgte i landet. ABL har et stort utvalg ladere i flere prisklasser og kan kjøpes hos elektrikerkjeder.
Easee: Easee er en norsk produsent som selger elbilladere med et flott design. Med lader fra Easee kan du oppnå svært rask og rimelig lading grunnet deres samarbeid med Tibber.
Selv om dette er noen av de mer populære produsentene i landet, finnes det mange flere alternativer på markedet. Det er verdt å sjekke disse også, da det ikke alltid er slik at de mest populære laderne er de som passer best for deg og dine behov. Hør også gjerne med oss i Boligsmart før du tar et endelig valg - legg inn detaljene dine på våre nettsider, så hjelper vi deg med å finne de beste tilbyderne i ditt nærområde, slik at du kan ta en bedre beslutning - på et tryggere grunnlag!
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
For at du skal få mest for pengene, er det viktig at du finner en lader som er tilpasset din bil og strømforsyningen der du bor. Det er fort gjort å kjøpe en lader til hjemmet som du uansett ikke kan få utnyttet fullt ut dersom bilen din ikke kan ta imot like mye ladeeffekt som tilbys av laderen. Ved å gjøre grundige undersøkelser finner du en elbillader som er optimal for din bil, slik at du får mer igjen for pengene.
For de aller fleste vil det lønne seg å gå til innkjøp av en elbillader hjemme. Det er rimeligere å lade bilen hjemme over natta enn å bruke offentlige ladestasjoner som tar høyere priser. Hvis du bare kjører elbilen en sjelden gang i blant, kan det være tilstrekkelig å bruke ladestasjoner, men for vanlig bruk vil det lønne seg å lade bilen hjemme med en elbillader. I tillegg til at det er billigere å bruke en elbillader, er det også mer praktisk. Bilen kan lade når du sover og vil alltid være klar til bruk neste dag, uten at du trenger å lete etter en ladestasjon eller å måtte stå i kø for å få ladet bilen din.
Gjør smarte boligvalg