Bygging av bad er et omfattende prosjekt, som ofte involverer store summer. Derfor er det lurt å danne seg et bilde av hvilke kostnader man kan forvente og hva som påvirker prisen. Ved hjelp av denne kalkulatoren kan du regne ut omtrent hva det vil koste å bygge bad i din bolig. Du kan også lese om hva som er inkludert i tilbudet fra entreprenør og hvordan du kan holde kostnadene nede.
For å beregne hvor mye det vil koste å bygge et nytt bad, kan du bruke kalkulatoren under. Kalkulatoren tar utgangsunkt i snittspriser hentet fra markedsplassen Byggstart.no. Merk at man må få en fagperson på befaring før man kan få et presist estimat på prosjektet. Kalkulatoren kan likevel gi en god pekepinn på hvilken pris man kan forvente. Den tar utgangspunkt i to variabler som er avgjørende for sluttsummen: størrelse og kompleksitet/standard.
Kompleksitet beskriver vanskelighetsgraden på arbeidene som inngår i prosjektet. Dette er noe byggherre ofte har liten mulighet til å påvirke, ettersom det i stor grad avhenger av eksisterende forhold. Merk at bygging av nytt bad regnes som mer komplekst enn renovering av eksisterende bad, ettersom man må legge opp nye rørføringer, ventilasjon og elektrisk. Under finner du en oversikt over faktorer som påvirker prosjektets kompleksitet:
Dette er en variabel byggherren har langt større mulighet til å påvirke. Standarden avhenger i stor grad av hvilke materialer, løsninger og produkter man velger å benytte. Her er det altså byggherres ønsker og behov, samt budsjettet, som legger føringer på utgiftene. Under finner du en oversikt over noen av materialene og produktene som kan bli aktuelle i forbindelse med bygging av nytt bad:
Når man skal engasjere fagfolk til å bygge badet, finnes det to måter å gå frem. Man kan organisere prosjektet som en delt entreprise eller som en totalentreprise. Velger man totalentreprise har man kun kontrakt med én entreprenør. Denne totalentreprenøren står ansvarlig for alt av arbeid og materialer, i tillegg til koordinering mellom de ulike fagfeltene. Totalentreprenøren utfører ofte deler av arbeidet selv, og henter inn underentreprenører på resterende fagfelt. Dette kan spare byggherren for mye tid, samtidig som man kun har én entreprenør å forholde seg til. Dette gjelder også dersom det skulle avdekker feil eller mangler i arbeidet. Da står totalentreprenøren ansvarlig for å utbedre feilen uavhengig av hvilket fagområde feilen kan spores tilbake til. Velger man derimot delt entreprise, skriver man kontrakt med individuelle entreprenører på de ulike fagfeltene.
Uavhengig av hvordan man velger å organisere prosjektet, er det viktig å være nøye når man vurderer potensielle entreprenører. Det anbefales å se igjennom firmaenes referanser, priser, økonomiske soliditet, kapasitet, kommunikasjonsevner, og om de har nødvendige godkjenninger. Med så mange kriterier å vurdere kan det være krevende å finne den rette entreprenøren. En mulighet for å komme i kontakt med fagfolk, kan være å benytte en online markedsplass, for eksempel Byggstart.no. Der kan boligeiere komme i kontakt med egnede entreprenører, og motta flere pristilbud.
Bygging av bad er ofte en langtidsinvestering. Det tar gjerne 20-30 år før neste gang man pusser opp badet. Rimelige produkter vil selvsagt holde kostnadene nede mens prosjektet pågår, men kan bli dyre på sikt. Disse har gjerne lavere holdbarhet enn de dyrere løsningene, og må derfor skiftes ut tidligere. Velger man derimot å investere i produkter av høyere kvalitet, kan man forvente at baderommet holder seg lengre.
Det er alltid anbefalt å overlate innkjøpet til entreprenøren. Fagfolk har god oversikt over hvilke løsninger som passer best til ulike rom. De kan også velge ut de beste alternativene dersom noen produkter viser seg å være utilgjengelige. Overlater man innkjøpet til entreprenøren vil den også stå ansvarlig for oppmåling og bestilling, noe som reduserer risikoen for feil eller overflødige materialer. Skulle det likevel være materialer til overs etter prosjektet er ferdig, vil entreprenøren ta hånd om disse. Entreprenøren vil også stå ansvarlig for eventuelle forsinkelser underveis. Kjøper man inn materialene selv, er dette byggherres ansvar. I mange tilfeller har entreprenøren også mulighet til å gjøre selve innkjøpet rimeligere. Bedrifter har ofte tilgang på rabatterte priser fra leverandører de benytter ofte.
Selv om bygging av bad innebærer en rekke arbeider som byggherre har liten mulighet til å påvirke, finnes det også grep man kan ta for å holde kostnadene nede. Gulv, fliser, armaturer og møbler finnes i en rekke prisklasser. Derfor vil byggherres ønsker og behov ha mye å si for prisen på prosjektet. Prisen påvirkes blant annet av hvordan man ønsker at badet skal se ut, hvilken standard man velger og hvilke fasiliteter man ønsker. Husk imidlertid at de rimeligste variantene kan bli de dyreste på sikt. Det kan ofte være gunstig å velge et litt dyrere produkt som holder lenger, enn et rimeligere produkt som må skifte ut etter kort tid.
En annen måte å holde kostnadene nede er ved å forberede prosjektet nøye. Jo bedre oversikt man har over arbeid som skal utføres, desto mindre er sjansen for at det oppstår forsinkelser og unødvendige komplikasjoner underveis.
Innholdet i pristilbudet avhenger av hvordan man organiserer prosjektet .Velger man totalentreprise er følgende fagområdet normalt inkludert:
Snittprisen på bygging av nytt bad ligger på ca. 300.000 kroner. Dette er noe dyrere enn renovering av eksisterende bad som ligger på ca. 275.000 kroner. Egne innkjøp som gulv, fliser, armaturer og møbler er inkludert i prisen.
I anbudsprosessen er det viktig å hente i tilbud fra flere aktører, gjerne tre. På den måten kan man sammenligne tilbudene og få et inntrykk av hva som er en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid viktig å sammenligne mer enn bare totalsummen. Det er ingen selvfølge at entreprenører har inkludert de samme arbeidene i tilbudene du mottar. Variasjoner i pris kan derfor komme av at innholdet er forskjellig. Sørg derfor for å undersøke hvilke poster som er inkludert i de ulike tilbudene. Først da kan du få et realistisk inntrykk av hva prosjektet kommer til å koste.
Man bør også være varsom hvis man mottar tilbud som er betydelig rimeligere enn de øvrige. Noen entreprenører gjør alt for å kunne tilby en lavest mulig pris. Dette innebærer blant annet å benytte ukvalifisert arbeidskraft eller ikke-sertifiserte materialer. Sørg derfor for å undersøke de potensielle entreprenørene nøye.
Gjør smarte boligvalg