Vil du vite mer om solcelleanlegg til hytta? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om å installere solcelleanlegg på hytta, inkludert hva det koster, om du kan installere det selv, hvilke alternativer som finnes for deg som har bobil eller campingvogn, om du kan kvalifisere til statsstøtte, og mye mer. Visste du at du kan installere et lite solcelleanlegg selv, uten elektrikerhjelp? Eller at de billigste solcellepanelene koster under en tusenlapp? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Det blir stadig mer vanlig med innlagt strøm på hytta, og de fleste av oss foretrekker nok helt klart at vi som et minimum har muligheten til å lade opp mobilen når vi er på hyttetur. For ikke å snakke om enkel matlaging og belysning! Mange hytter befinner seg imidlertid langt unna det etablerte strømnettet, og i de tilfellene der det er lagt opp strøm til hytteområdet, er det gjerne ikke dimensjonert for et stadig økende strømforbruk. Derfor vil mange hytteeiere kjenne på behovet for flere strømkilder, og her vil et solcelleanlegg kunne være et svært godt alternativ, også for deg som har en hytte som ikke er koblet til strømnettet.
Hvis du vil vite mer om hvordan solceller fungerer, har vi skrevet en utførlig guide om solcellepaneler som du kan lene deg på. Kort oppsummert: Solceller konverterer sollys til energi, og kan på den måten forsyne hytta med ren, fornybar strøm. Det vil riktignok koste litt å installere, men som vi skal vise i denne artikkelen kan det absolutt være verdt pengene, da det vil øke komforten på hytta betraktelig. Der solceller på helårsboliger er en investering som betaler seg selv på sikt, er det ikke nødvendigvis slik for solceller på fritidsbolig. Ikke bare brukes boligen langt mindre, men det er heller ikke sikkert den er koblet til strømnettet slik at du kan selge overskuddsstrøm. Når det er sagt, trenger du heller ikke et like stort og dyrt anlegg på hytta som du gjerne trenger til helårsboligen din, så investeringskostnadene vil sannsynligvis bli vesentlig lavere.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Et standard solcelleanlegg for hytte kan koste alt fra 10.000 til 150.000 kroner, men det er sjelden det koster over 70.000 kroner - med mindre det er snakk om en hytte på størrelse med en gjennomsnittlig enebolig, med samme strømbehov.
Dersom du skal ha et såkalt frittstående anlegg, altså solcelleanlegg som ikke er koblet til strømnettet, vil det som regel koste fra 10.000 kroner og oppover.
Et nettilknyttet anlegg har derimot en startpris på rundt 50.000 kroner, og her er det installasjon og montering som utgjør den største kostnaden.
Prisen vil også være avhengig av om du velger solcellepaneler eller solcelletakstein. Som regel vil det være dyrere med solcelletakstein, men det kan likevel være et lønnsomt valg dersom du uansett skal legge nytt tak. Du kan lese mer i guidene våre om hva det koster for både solcelletakstein og solcellepanel på tak. Bare husk at dersom du bor i et hyttefelt, kan det være reguleringer knyttet til fasaden, slik at du ikke uten videre kan legge det taket du ønsker. Sjekk derfor alltid med kommunen før du foretar store innkjøp og endringer.
Mange tilbydere har pakkeløsninger der både utstyr og montering er inkludert i prisen. Dette kan gjøre det lettere for deg å sammenligne priser mellom ulike aktører i markedet, og gjør at du slipper skjulte kostnader som kan gjøre sluttfakturaen høyere enn først antatt.
De aller fleste anlegg må monteres av en registrert elektroentreprenør. Skal du koble deg til strømnettet er dette uansett et krav, og om du planlegger et frittstående anlegg så kan du ikke installere noe over 50 volt uten elektriker.
Det selges imidlertid også pakkeløsninger du kan installere selv, som inneholder både solcellepanel, batteribank, kabler og annet nødvendig utstyr. De billigste er nede i 12 volt, koster rundt 600 kroner, og kan også egne seg til å installere på bobil eller campingvogn. Vi sier litt mer om ulike solcelleanlegg i seksjon 5, “Typer og varianter”.
Om du kan få støtte fra staten til solcelleanlegg på hytta, er helt avhengig av om du kobler deg til strømnettet eller ikke. Når du er koblet til strømnettet, vil nemlig overskuddsstrømmen du produserer, selges til strømnettet gjennom en plusskundeavtale, slik at strømmen ikke blir produsert forgjeves. Dette er et krav dersom du skal søke om støtte gjennom Enovatilskuddet, så du får altså ikke støtte dersom du har et frittstående solcelleanlegg som bare produserer strøm til eget forbruk.
Andre krav er at installasjonen må være utført av at registrert firma i løpet av de siste 20 månedene før du søker, og du må kunne dokumentere alle kostnadene. I tillegg er det viktig poeng at det er snakk om et tiltak som settes i gang av deg som privatperson, og ikke av næringsdrivende, og du må også selv eie og bruke boligen det gjelder.
Utover det spiller det ingen rolle om det er snakk om fritidsbolig eller helårsbolig; støttesatsen er den samme uansett. Jo større kapasitet det er på anlegget, jo mer vil du få utbetalt i støtte.
For selve installasjonen får utbetalt 7.500 kroner i grunnstøtte. Deretter kan du få 2.000 kroner per installerte kW effekt, helt opp til 20 kW. Totalt kan du altså få 47.500 kroner. Enova økte den totale støtten markant 1. februar 2022. Tidligere kunne man få maksimalt 26.250 kroner. Kombinerer du solcelleanlegget ditt med for eksempler solfangere eller varmepumpe, kan du få enda mer i støtte.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Mange er overbevist om at solceller er lite lønnsomt i Norge, og kanskje spesielt om vinteren når du gjerne har det største behovet for strøm, også på hytta. Når det er sagt fungerer solceller litt annerledes i Norge enn lenger sør i Europa, og dette skyldes at vi har mer av både snø og kulde enn mange andre land. Men dette er ikke nødvendigvis negativt.
Snøen bidrar til å reflektere sollyset, og med det vil antall solstråler som treffer panelene, øke, og det produseres mer strøm. I tillegg fungerer solcellepanelene bedre når det er litt kaldt ute, enn de gjør midt på sommeren. Det vil si at solceller fungerer helt utmerket i Norge, og den beste tiden er kanskje den tiden på året vi elsker å oppholde oss på hytta, nemlig påsken. Da får du utmerket mengde vårsol, kombinert med forholdsvis lave temperaturer og lett snø som reflekterer mengder av lys til solcellene.
Samtidig så er det utvilsomt slik at både breddegrad, årstid, mørketid og lokale værforhold vil ha betydning for hvor mye solenergi du klarer å utnytte. Potensialet er aller størst på sør- og østlandet, og minker jo lengre nord du kommer. Det finnes mange solkart på nettet der du kan du sjekke hvordan solforholdene er i akkurat ditt område.
Det er faktisk plasseringen av solcellene som har mest å si, og dersom de er plassert riktig vil de kunne produsere strøm hele året. Solcellepaneler bør alltid plasseres mot sør, og på det stedet på taket eller veggen som får mest sol i løpet av døgnet.
Det kan også lønne seg å kjøpe paneler med fester som lar deg justere vinkelen, da den optimale vinkelen for å fange opp mest mulig lys vil variere med årstiden. Om sommeren er det 45 grader som er mest optimalt, mens panelene heller burde være helt loddrett om vinteren. Da hindrer du også at det samler seg snø på panelet som hindrer lyset.
Som en grei tommelfingerregel burde anlegget ha litt mer kapasitet enn du trenger for å kjøre det elektriske apparatet som trekker mest strøm. Hvis støvsugeren din bruker 2.500 watt, burde anlegget ha en kapasitet på minimum 3.000 watt, og da kan du fortsatt ikke bruke andre apparater samtidig som du støvsuger.
Her følger noen eksempler på kapasitet:
Solcellepanel på 65W kan være tilstrekkelig dersom hytta bare benyttes i ferier, slik at du får ladet opp batteribanken mellom besøkene.
Solcellepanel på 80W er godt egnet dersom du i hovedsak bruker hytta i helgene, mellom februar og oktober, altså en såkalt sommerhytte. Dersom du også bruker hytta om vinteren vil du sannsynligvis trenge flere paneler, eller en ekstra strømkilde.
Solcellepanel på 130W vil produsere nok strøm til normalt, daglig forbruk dersom du skal være på hytta en hel sommerferie. Dersom du skal oppholde deg på hytta over flere uker burde du også investere i en batteribank som er stor nok til å lagre en grei porsjon med strøm i den perioden du ikke bruker hytta.
Som regel vil du kunne utvide anlegget litt som du vil etterhvert, da både solcellepaneler og batterier kan seriekobles slik at du får ønsket dimensjonering på anlegget ditt.
Dersom du har bobil eller campingvogn med behov for strøm, vil mange utstyrsbutikker selge egnede pakkeløsninger som du kan montere og installere selv. Dette er små solcelleanlegg du kan installere selv, men vær også oppmerksom på at du ikke vil få utbetalt støtte for å installere slike enkle anlegg. Små solcelleanlegg for hytte, båt, bobil eller campingvogn kan kjøpes på for eksempel Hyttebutikken, Hyttetorget, Clas Ohlson eller Biltema.
Pakkene består som regel av et eller to små solcellepaneler på 30 til 80 watt, et batteri på 12 volt, og det du ellers trenger av utstyr for å koble dette sammen, slik at strømmen konverteres og kan brukes til små husholdningsartikler. Ved hjelp av en vekselretter kan du også kan du også få tilgang til 230V. Enkelte elektriske apparater kan nemlig ikke drives direkte av 12V, dette gjelder ofte for eksempel støvsugere eller fjernsyn.
Med vekselretteren endres 12V-likestrøm til 230-vekselstrøm, slik at du kan benytte elektriske apparater som krever opp mot 230V. Dersom du plugger et apparat som krever 230 volt direkte til 12 volt, kan produktet kortslutte og du risikerer at det blir ødelagt.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er makseffekten til solcellepanelet og anlegget batterikapasitet som vil ha størst betydning for strømproduksjonen. Du må altså ha et solcellepanel som klarer å lade opp batteribanken, og en batteribank som har kapasitet til å lagre den mengden strøm du trenger. Husk også at levetiden til batteriene blir lengre dersom batteriet ikke tømmes helt hver gang du bruker det.
Dersom du bruker veldig mye strøm når du er på hytta, trenger du altså en stor batteribank, og for deg som i tillegg besøker hytta veldig ofte, kan også størrelsen på panelene ha stor betydning, da store paneler vil lade opp batteribanken raskere. Bruker du derimot hytta ofte, men uten å bruke spesielt mye strøm, kan du ha en liten batteribank, med store paneler.
Ofte er det oppvarming som trekker mest strøm i en vanlig helårsbolig, og det kan være fristende å dimensjonere anlegget slik at du også kan bruke solcelleenergi til oppvarming på hytta. Dette er imidlertid ikke anbefalt av fagfolk, da solcellene produserer mindre strøm om vinteren, og det er gjerne da oppvarmingsbehovet er størst. Ønsker du å bruke fornybar energi til å varme opp hytta, er det bedre å heller undersøke mulighetene for å installere en varmepumpe.
Før du går til innkjøp av solcelleanlegg til hytta, anbefaler vi altså at du tar deg tid til å kartlegge strømbehovet ditt. Har du planer om å sette opp en oppvaskmaskin, vaskemaskin, flatskjerm og robotstøvsuger, vil dette kreve langt mer strøm enn om du i all hovedsak vil trakte kaffe og lade opp nettbrettet. Med større solcelleanlegg vil du også kunne bruke flere elektriske apparater samtidig, noe som kan være praktisk om dere er en stor familie med flere behov.
Gjør smarte boligvalg