Totalrenovering er et komplekst og omfattende prosjekter. Det er en rekke fagfelt og aktører involvert, og mange avgjørelser å forholde seg til. Samtidig er det et praktisk tiltak for å få den boligen man ønsker seg, uten å måtte flytte. I denne artikkelen har vi samlet 10 tips til alle som vurderer å totalrenovere boligen.
Prisen og kompleksitet på en totalrenovering vil i stor grad avhenge av hvordan boligen ser ut per i dag. Derfor er det viktig å få en fagperson til å gå befaring og kartlegge hvilke tiltak som er nødvendige, og som kan si noe om gjennomførbarheten av ulike tiltak. Ofte vil man oppleve at fagpersonen som går befaring avdekker problemer eller forhold man ikke var klar over på forhånd. Får man til et møte med en arkitekt, kan vedkommende ofte si noe om hva som bør gjøres, hvor mye det vil koste og hva som vil utløse søknadsplikt til kommunen.
God planlegging er en forutsetning for ethvert vellykket renoveringsprosjekt. Detaljerte og nøyaktige planer gir god oversikt over prosjektet, samtidig som man er bedre rustet til å gjøre justeringer underveis. En presis beskrivelse av prosjektet er også nødvendig for at entreprenører skal kunne utarbeide et realistisk pristilbud. Det er generelt viktig å ikke undervurderer detaljene i et slikt prosjekt. Dersom man ikke går inn i nok detaljer, risikerer man for eksempel å feilberegne kostnadene. Man risikerer også misforståelser som kan resultere i uenighet eller ekstrakostnader for prosjektet, eller at prosjektet ikke kan ferdigstilles til avtalt tid.
Å planlegge prosjektet i god tid er ikke bare en måte å sikre en effektiv gjennomføring. Det kan også være med på å redusere utgiftene knyttet til prosjektet. Blant annet vil det gjerne være gunstigst å finansiere prosjektet ved hjelp av egenkapital. Dette forutsetter at man setter av midler over tid. Det finnes forøvrig en rekke alternativer dersom man har behov for ekstern finansiering.
God tid kan også være en forutsetning for å kunne engasjere den entreprenøren man ønsker. De beste aktørene er ofte svært populære og kan være opptatt i flere måneder fremover. Starter man anbudsprosessen tidlig, kan man sikre seg en kompetent entreprenør som har kapasitet til å gjennomføre prosjektet innenfor tidsrommet man har sett for seg.
Når det kun er snakk om mindre arbeider, er det vanlig å klassifisere det som oppussing. Totalrenovering blir gjerne brukt om arbeider som er mer omfattende. Men selv når det gjelder totalrenovering kan det være store forskjeller. Her er det vanlig å skille mellom prosjekter som kun består av innendørs totalrenovering, og prosjekter som også innebærer utvendig renovering. Forskjellen kan være svært stor. Prosjekter som også innebærer utvendig renovering, kan ofte ende opp med å koste bortimot dobbelt så mye som innvendig renovering. Dette er fordi prosjekter med utvendig renovering også gjerne inkluderer drenering, etterisolering, ny kledning og omlegging av tak.
Entreprenører som har lite erfaring med renovering av eldre hus velger ofte å skifte ut gamle og slitte deler med nye. Grunnen er at det ofte er enklere å sette inn nytt, enn det er å restaurere eksisterende deler. Det imidlertid ikke alltid det mest lønnsomme. Dersom man har et gammelt hus, kan det ofte lønne seg å bruke en entreprenør som har erfaring med totalrenovering av gamle hus og å restaurere gamle deler.
Grunnen til at det ofte lønner seg å restaurere eldre deler, er disse ofte holder høy kvalitet. Før i tiden var det blant annet vanlig å bruke trevirke av bedre kvalitet når man bygget hus. Gammelt trevirke av god kvalitet kan ofte restaureres, og kan vare lengre enn nye produkter av dårligere kvalitet. I noen tilfeller kan det også øke boligens verdi å beholde originale deler. Det er nemlig mange kjøpere av denne typen hus som ser etter noe autentisk og unikt.
Totalrenovering utløser ikke nødvendigvis søknadsplikt. Det finnes imidlertid en rekke tiltak som kan gjøre det nødvendig å søke. Dette gjelder særlig i eldre hus, der det ofte er nødvendig med en rekke omfattende inngrep.
Må må blant annet søke om tillatelse dersom renovering vil ha innvirkning på brannsikkerhet, bærende vegger, eller hvordan bygningen ser ut fra utsiden. Utvendige endringer vil som oftest kreve søking. Dersom man kun skifter ytterdør eller vinduer, vil ikke dette utløse søknadsplikt, men om man ønsker å sette inn flere vinduer i fasaden, er det stor sjanse for at det krever tillatelse fra kommunen.
Det finnes både generelle og kommunale regler som kan påvirke prosjektet. Derfor er det alltid lurt å forhøre seg med kommunen om hvilke restriksjoner og lover som gjelder for den aktuelle renoveringen.
Dersom man trenger å låne penger for å finansiere totalrenoveringen, vil dette ofte innebære befaring av en fagmann som er godkjent av banken. Dette kan ofte kombineres med vurdering av den strukturelle integriteten til bygningen, dersom man planlegger dette. Ved å benytte samme fagperson til begge formål kan man redusere utgiftene knyttet til befaring.
Man kan også holde kostnadene nede ved å begrense arbeid på visse rom. De dyreste rommene bad, kjøkken og andre våtrom. Ved å begrense antall og størrelse av disse kan man redusere kostnadene noe.
Standard på materialene man bruker i boligen er også viktig for totalprisen av prosjektet. Her kan man spare mye dersom man setter seg inn i hva de ulike produsentene tilbyr, og ved å holde seg oppdatert på tilbud og kampanjer. Dette gjelder både for materialer som brukes i innvendig og utvendig renovering.
Man kan også redusere kostnadene ved å velge standardløsninger fremfor plassbygde spesialløsninger som må utvikles av arkitekt eller interiørarkitekt.
Valg av entreprenør har mye å si for både pris og kvalitet. Det er derfor viktig at man setter av nok tid i anbudsprosessen. Det tar gjerne en god stund fra man først oppretter kontakt med entreprenøren, til denne har mulighet til å komme på befaring. Etter det kan det ofte ta ytterligere en måned eller to før man får et pristilbud og har ferdig kontrakt.
På et så omfattende prosjekt kan det være vanskelig å vite hva man skal se etter i anbudsprosessen. Under finner du en liste over kriterier man bør vurdere:
Med så mange kriterier å vurdere kan det ofte være vanskelig å finne den rette entreprenøren. Derfor velger stadig flere boligeiere å finne håndverkere gjennom markedsplassen Byggstart.no, som har spesialisert seg på entreprenører til større bygg- og renoveringsprosjekter på privatmarekedet. Byggstart jobber med å kvalitetssikre entreprenører, og setter byggherrer i kontakt med de mest egnede aktørene.
Totalrenovering er et tidkrevende prosjekt. Det innebærer at man skal forholde seg til den samme entreprenøren i lang tid. Da er god kommunikasjon sentralt. På den måten kan man ha en løpende dialog gjennom hele prosjektet. Det reduserer også risikoen for at det oppstår misforståelser eller uenighet underveis. God kommunikasjon og kjemi er noe man bør være på utkikk etter allerede i anbudsprosessen.
Det kan ofte oppstå uforutsette hendelser i forbindelse med totalrenovering. I slike tilfeller er det viktig å ha en detaljert kontrakt å forholde seg til. Her må det komme tydelig frem hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser og pristillegg. Uten en felles oppfatning av hvordan slike problemer skal løses, kan det fort oppstå misforståelser eller konflikt. For å gjør det enkelt å refere til avtalen, bør man inngå en skriftlig kontrakt. Denne bør inneholde:
Når man skal skrive kontrakt, kan man ta utgangspunkt i Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester.
Gjør smarte boligvalg