I denne artikkelen tar vi for oss 20 ting man bør tenke på dersom man vurderer å bygge garasje.
Noe av det første det kan være lurt å bestemme seg for, er om man ønsker å kjøpe en ferdiggarasje eller bygge en spesialtilpasset garasje. En ferdiggarasje fungerer som et byggesett der man mottar tegninger og alle materialer. Produsenten tilbyr gjerne montering, eller man kan velge å bygge selv. Hovedfordelen med ferdiggarasje er prisen. Her har du riktignok få muligheter til å velge utforming selv, og du har ikke full frihet når det kommer til løsninger og materialer. Det er ikke mulig å velge ferdiggarasje dersom man ønsker å bygge i betong. Dersom man har spesifikke ønsker om materialer og løsninger, må man derfor velge en spesialtilpasset garasje. Ofte vil dette gjøre at det må kobles inn en arkitekt.
Hvorvidt garasjen skal bygges i tilkobling til boligen eller som en separat konstruksjon, er også viktig å finne ut av. Garasjer i tilknytning til boligen vil være en type spesialtilpasset garasje, og ikke noe du kan få fra ferdiggarasjeleverandørene. Det kreves gjerne mer arbeid med arkitekt om man skal bygge en garasje som blir en del av den eksisterende boligen. En fordel ved å bygge frittstående garasje, er at det vil være andre søknadsregler som gjelder. En garasje som er koblet til boligen regnes som et tilbygg, og vil være søknadspliktig dersom tilbygget er større enn 15 kvm. Frittstående garasje derimot, kan i mange tilfeller bygges uten å måtte søke til kommunen, så lenge bygget er på mindre enn 50 kvm.
Markedsplassen Byggstart.no har opparbeidet statistikker over hva ulike byggeprosjekter koster i snitt. Denne statistikken at å bygge garasje kommer på rundt 14.000 kroner per kvadratmeter, alt inkludert. Det er riktignok mange faktorer som kan drive denne prisen opp og ned. Blant annet vil materialvalg, bruksområde og grunnforhold påvirke kostnadene.
Mange lurer på hvilken verdiøkning en garasje vil gi eiendommen. I tillegg til den eventuelle prisstigningen på eiendommen, er det trolig en rekke praktiske fordeler for deg som bor der. Hvorvidt verdiøkningen er større enn det du har brukt på prosjektet, avhenger av området man bor i, hvilken stil garasjen er oppført i, og om man har klart å holde kostnadene forholdsvis lave.
Vanlige byggematerialer når det kommer til garasje er treverk, betong og lettklinkerbetong (som for eksempel Leca). Det er også vanlig å kombinere treverk med betong eller Leca. Av disse alternativene er Leca rimeligst. Betong er det mest vedlikeholdsfrie byggematerialet for garasjer, men også noe mer kostbart.
I tillegg til et tørt og trygt sted å parkere, kan garasjen også brukes til oppbevaringsbod, hobbyrom eller verksted. Noen velger å bygge utleiedel i en garasje med to etasjer. For å få størst mulig verdi, er det derfor lurt å tenke nøye gjennom hvilke ønsker og behov man har.
Det kan være verdt å ta en vurdering på om man ønsker å bygge garasje med flere etasjer, enten i form av kjeller eller en 2. etasje. Det er mer komplekst å bygge kjeller på garasjen, men på den annen side vil det være mer sannsynlig å få godkjent av kommunen. Skal den ekstra plassen bli godkjent som oppholdsrom, vil dette trolig være lettere å få til i 2. etasje enn i et kjellerrom.
Standarden på byggematerialene vil ha mye å si for sluttprisen på garasjen. I løpet av prosjekteringen må man ta avgjørelser på blant annet kledning, tak og garasjeport. I tillegg kan enkelte løsninger være med på å trekke prisen opp, som f.eks. ekstra bred garasjedør.
En faktor som kan være med på å drive prisen opp, er grunnforholdene på eiendommen. Skal garasjen stå på fjell, kan arbeidet med sprengning, graving og planering bli betydelig mer krevende enn dersom tomten allerede er relativt flat og har grunn av jord eller sand. Graving og grunnarbeid vil normalt utgjøre mellom 10% og 20% av totalkostnadene. Det er et betydelig spenn fra lav til høy pris for grunnarbeider. For å få et nøyaktig svar på hva grunnarbeidet på din tomt vil koste, må du få en befaring fra fagfolk.
Det er mulig å bygge frittstående garasje på mindre enn 50 kvm uten å søke. Det er riktignok en rekke andre krav som må oppfylles i tillegg. Direktoratet for Byggkvalitet har artikler og veivisere for hva som krever søking når det gjelder bygging av garasje. I tillegg til de generelle byggereglene, kan det hende det finnes ytterligere reguleringer for ditt område. Derfor bør man kontrollere med sin kommune at prosjektet er lovlig.
Det finnes flere måter å finansiere et byggeprosjekt. Man har blant annet mulighet til å utvide boliglånet, benytte seg av fleksilån, ta opp et byggelån eller eventuelt et forbrukslån. Forbrukslån frarådes generelt på grunn av den høye renten. Hvilken type lån som lønner seg for deg, vil avhenge av din økonomiske situasjon og størrelsen på prosjektet. Ta kontakt med din bank for å finne ut av hvilken finansieringsform som egner seg best.
Man kan velge å kjøpe inn materialer selv eller la entreprenørfirmaet stå for innkjøpene. Det finnes en rekke fordeler ved å la entreprenør gjøre handlingen. For det første står du ikke selv ansvarlig for feilkjøp og feilmåling. For det andre er det ofte slik at entreprenør har gode rabattavtaler på materialer og byggeprodukter. I tillegg har entreprenørfirmaet gjerne god greie på alternativene på markedet, og de vet hva som er et bra alternativ dersom førstevalget er utsolgt eller har for lang leveringstid.
Når man engasjerer håndverkere, har man mulighet til å skrive kontrakt med én bedrift som tar ansvar for alle fagområder eller man kan ansette et firma per fagområde. Sistnevnte gir deg som byggherre en hel del mer arbeid, ettersom du selv står ansvarlig for koordinering av alle involverte fagarbeidere. Skriver man kontrakt med én bedrift som står ansvarlig for alle fagområder, kalles dette totalentreprise. Noen ganger har dette firmaet underentreprenører på fagfelt de ikke selv utfører.
Anbudsprosessen foregår slik at du først samler et underlag for prising. Skal garasjen være arkitekttegnet, vil du aller først trenge å komme i kontakt med en arkitekt. Etter det er utarbeidet en detaljert beskrivelse av jobben, kan man begynne å kontakte håndverkerfirmaer. De aktuelle firmaene vil deretter komme på befaring før de har mulighet til slutt kan gi et prisestimat eller et tilbud med fastpris. Denne prosessen tar gjerne en måned, og i noen tilfeller mer. Sørg derfor for å sette gang med anbudsprosessen i god tid før planlagt oppstart.
Underlag for prising vil i korte trekk si en beskrivelse av jobben som skal gjøres. Her bør det være beskrevet hvor stor garasjen skal være, hvilke materialer som skal benyttes, hvilke ulike typer rom det skal være, og hvor den skal være plassert på tomten. Når det gjelder spesialtilpasset garasje, vil dette underlaget kreve tegninger fra arkitekt i tillegg. Jo mer nøyaktig dette underlaget er, desto mer presise blir pristilbudene du mottar i anbudsprosessen.
Det er anbefalt at man i anbudsprosessen henter inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører/håndverkere. Dette gjør at man får et grunnlag til å sammenligne priser, og et inntrykk av hva som vanligvis er inkludert. Alle tilbud må komme fra kvalitetssikrede håndverkere for å være sammenlignbare.
Det er lurt å få god oversikt over hva som dekkes i de ulike tilbudene. Noen ganger er det avvik mellom tilbudene fra ulike entreprenører. Dette kan skyldes at jobbeskrivelsen er tolket forskjellig, eller at de ulike entreprenørene har ulike kompetanseområder. Grunnarbeider og graving kan være en post som ikke nødvendigvis er inkludert i tilbudet. I tillegg er det verdt å merke seg at et tilbud enten kan inneholde en fastpris, et estimat eller en uforpliktende kalkyle. Sluttsummen ved et estimat kan vike med opptil 15%. Sluttsummen ved fastpris er satt på forhånd, mens det ved uforpliktende kalkyle ikke finnes et tak for avvik i sluttsum.
Når man har bestemt seg for et passende entreprenørfirma, er neste steg å skrive en god kontrakt. I tillegg til priser bør kontrakten inneholde dato for oppstart, og dato for ferdigstilling, samt retningslinjer for hvordan uforutsette kostnader og forsinkelser skal håndteres. Forbrukerrådet har gode kontraktsmaler for håndverkertjenester.
Før man sier seg helt ferdig med et byggeprosjekt, er det lurt å få gjennomført en sluttbefaring. Til dette benytter man gjerne en takstmann. Takstmannen kontrollerer at arbeidene er utført i henhold til alle gjeldende regler og forskrifter. Husk at du bør vente med å utbetale siste del av kontraktsbeløpet til etter sluttbefaring er gjennomført.
Vi ser at stadig flere boligeiere benytter seg av Byggstart.no for å finne entreprenører. Dette er en gratis tjeneste for boligeiere som ønsker å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører til ulike typer byggeprosjekter.
Gjør smarte boligvalg