Små bad kan ofte være utfordrende å innrede, og det er ikke alltid like lett å få plass til alle fasilitetene man ønsker når det er begrenset med plass. I denne artikkelen får du 10 tips som gjør forberedelsene og byggeprosessen enklere.
Før man går i gang med arbeidet er det viktig å finne ut hvordan man skal finansiere prosjektet. Har man mulighet vil det som regel lønne seg å benytte egenkapital til å betale for det nye badet. Da slipper man renteutgifter som ville fulgt med et eventuelt lån. Har man derimot behov for ekstern finansiering, har man flere alternativer å velge mellom.
For mange er det enkleste å øke boliglånet. Da beholder man den lave renten man allerede har. Dette gjør økt boliglån til et gunstig alternativ. Man kan imidlertid ikke låne mer enn 85% av boligens verdi. Man må altså ha lånt mindre enn dette om et slikt lån skal være aktuelt. Om boligen har økt i verdi siden du kjøpte en, er det lurt å få gjennomført en ny verdivurdering.
Fleksilån (rammelån) kan være en annen måte finansiere badet på. Denne typen lån er også avhengig av at man har betalt ned en del på boliglånet, og har en maksgrense på 60% av boligens verdi. Det vil normalt ha en marginalt høyere rente enn boliglånet, men til gjengjeld har du større frihet til å disponere pengene slik du selv ønsker.
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og en betydelig høyere rente enn alternativene. Derfor bør man kun ta opp et forbrukslån dersom man har mulighet til å betale det ned i løpet av relativt kort tid.
Når man har kommet frem til hvor mye penger man har tilgjengelig, er det viktig at man setter opp et presist budsjett. Noen kostnader har man liten eller ingen mulighet til å påvirke. Dette gjelder blant annet arbeidskraft, avgifter og tekniske installasjoner. Man har derimot større frihet når det kommer til overflatematerialer og armaturer. Her er det hovedsakelig budsjettet som begrenser valgmulighetene.
Det er mye som kan skje underveis i et byggeprosjekt. Selv om man har satt opp et detaljert og realistisk budsjett, kan det oppstå uforutsette hendelser som gjør prosjektet dyrere. Derfor lønner det seg alltid å sette av en egen post til slike utgifter. Da reduserer man risikoen for å måtte avbryte prosjektet på grunn av manglende finansieringsevne. Det koster gjerne fra 200.000 kr å pusse opp et bad, selv om badet er lite.
I forbindelse med arbeid på badet, er det flere som vurderer å utføre deler av jobben på egenhånd. Selv om dette er en måte å reduserer kostnadene til arbeidskraft, er det ikke anbefalt. Baderom er ikke stedet man skal benytte ufaglært arbeidskraft. Det er avgjørende at alt av rørarbeid og tekniske installasjoner blir gjort av kompetente fagpersoner. For å være sikker på at du engasjerer håndverkere som har den nødvendige erfaringen og kunnskapen, er det viktig å ta visse forholdsregler. Det er mange useriøse aktører i bransjen, og det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å finne en egnet entreprenør.
For å komme i kontakt med interesserte entreprenører, kan man bruke en online markedsplass. Stadig flere velger å benytte Byggstart.no for å komme i kontakt med rett entreprenør. Byggstart er en plattform der man kan legge ut jobben gratis og bli koblet med fagfolk.
Når det kommer til renovering av bad, så bør man få tilsendt en FDV-dokumentasjon i etterkant av prosjektet. Denne inneholder informasjon om produkter og oppbygning, samt hvordan badet kan vedlikeholdes. I tillegg må man få tilsendt en samsvarserklæring fra elektrikeren som har gjort jobben. Det kan også være en fordel å ta vare på fakturaene fra prosjektet, som også fungerer som dokumentasjon, og som kan være greie å ha ved eventuelle reklamasjoner. Vanlig garantitid på et bad er 5 år, men en del entreprenører tilbyr også 10 års garanti.
Det lønner seg alltid å hente inn tilbud fra flere aktører. På den måten kan du sammenligne tilbudene, og sørge for at du godtar en konkurransedyktig pris. Det er viktig at du er nøye i prosjektbeskrivelsen så det er enkelt for entreprenørene å utarbeide realistiske og sammenlignbare pristilbud. Husk å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalsummen. Ulik pris kan skyldes at entreprenørene har inkludert ulike arbeider og materialer i tilbudene. Mottar pristilbud som er betydelig lavere enn de øvrige, bør man være varsom. Dette kan skyldes at entreprenøren sparer penger ved å benytte dårlige materialer eller ukvalifisert arbeidskraft.
Når du skal inngå avtale med et håndverkerfirma, er det viktig at dere har en felles oppfatning av hvilke arbeider som skal utføres. Det kan fort oppstå uenighet om dere har ulik forståelse av hva som inngår i prosjektet. Det kan både føre til at entreprenøren ønsker mer betalt for jobben, og at det tar lenger tid å ferdigstille hele prosjektet. Det vil gagne begge parter å unngå disse uenighetene. Når du skal utarbeide kontrakten, kan du ta utgangspunkt i Forbrukerrådets kontraktsmaler for kjøp av håndverkertjenester.
I denne typen prosjekter er det gjerne entreprenøren som står for innkjøp av byggematerialene. En fagperson har god oversikt over hvilke materialer som trengs og hvor mye som vil brukes. Ofte kan de også tilby lavere priser enn det du kan forhandle frem selv, ettersom gjerne har avtaler med leverandører de bruker ofte. Det er fortsatt du selv som avgjør hvilke fliser, armaturer og lignende du skal ha på badet, og disse materialene kjøpes ofte inn av deg selv som kunde.
Når det er begrenset med plass er man nødt til å velge møbler og hvitevarer som er tilpasset små bad. Et vegghengt toalett vil for eksempel ta mindre plass, være lettere å holde rent og gi større gulvareal. Med et dusjhjørne med dører som kan klappes sammen er også en arealeffektiv løsning. Det finnes et mangfold av baderomsmøbler for små bad, og det burde ikke være noe problem å finne løsninger som passer til både smak og behov. Det finnes også hvitevarer som kombinert vaskemaskin/tørketrommel som er spesialtilpasset mindre bad.
Ønsker man å få rommet til å virke større lønner det seg å velge lyse farger. Speil vil også få rommet til å virke større. Velger man speilskap vil man i tillegg oppnå ekstra lagringsplass. Ettersom gulvplassen er begrenset vil det lønne seg å velge løsninger som kan festes på veggen. Bedre gulvplass vil også gi en følelse av at rommet er større.
Bygging av bad vil i noen tilfeller være søknadspliktig. Dette avhenger blant annet av hva rommet har blitt brukt til tidligere. Dersom man skal pusse opp et allerede eksisterende baderom, vil man som regel slippe å søke. Skal man bygge nytt bad der det i dag er en bod eller annet tilleggsareal (ikke hovedareal) vil dette i innebære bruksendring, noe som alltid krever tillatelse. I tillegg må man søke kommunen om man bytter sluket i en bygård (pga brutt branncelle), eller om man endrer på bærende vegger i forbindelse med oppussingen.
Gjør smarte boligvalg