Et takløft kan være en lur måte å øke arealet på boligen din. Det kan øke både bruksverdien og den økonomiske verdien på boligen din. Det er imidlertid en omfattende prosess, så det gjelder å være klar over hva det innebærer. I denne artikkelen deler vi 20 smarte tips til deg som vurderer å løfte taket.
Et takløft kan være en omfattende prosess, og det gjelder å sette av nok tid til planlegging og prosjektering. Taket har en bærende effekt på resten av huset, og det kan dermed være mer kompleks enn det mange er klar over. Man legger grunnlaget for en god prosess i planleggingen. Her gjelder det å finne fagfolk som forstår seg på bærekonstruksjoner, både arkitekt og utøvende håndverkere.
En arkitekt vil være med på å forenkle planleggingsprosessen. En dyktig arkitekt med innsikt i bærekonstruksjoner og hvordan det er bygd opp, vil hjelpe til med å unngå eventuelle fallgruver og bortkastet tid i planleggingsfasen. I tillegg vil grundige arbeidstegninger gjøre det enklere både å få byggetillatelse, presentere prosjektet for en entreprenør, og for å få en god avtale med banken. Det vil også lønne seg med tanke på unike løsninger og muligheten til å få mest mulig ut av potensialet.
Når man skal i gang med et byggeprosjekt, er det viktig at man er klar over prisnivået og har mulighet til å dekke kostnadene. Når det kommer til takløft er det mange faktorer man må ta hensyn til, som bærekonstruksjon, hvor høyt man må løfte, og planløsning. Mens et takløft i gjennomsnitt vil koste rundt 26.000 kroner per kvadratmeter, er det stor variasjon i prisene avhengig av hvor komplisert det er og hva man ønsker av standard.
Man må også finne ut hvordan man skal finansiere prosjektet. Dette vil være avhengig av enhvers økonomiske situasjon. For noen vil det være mest naturlig å ta av egenkapitalen, mens andre ikke har den type summer tilgjengelig. Andre alternativer er å refinansiere boliglånet, ta opp fleksilån eller kanskje ta opp et byggelån. Hvilket alternativ som egner seg best, kommer an på egen økonomi og eventuelle lån. Det kan være lurt å snakke med banken om hva som vil være den beste finansieringsformen for deg.
Et takløft innebærer store og tidkrevende arbeider. Det tar tid å sikre at bæring og dimensjonering er korrekt, skaffe detaljerte arbeidstegninger og ferdigstille den nye etasjen, og det er viktig å ha realistiske forventninger til tidsbruken. En erfaren fagperson vil ha godt grunnlag for å beregne tiden, så diskuter med arkitekten og entreprenøren hva som er realistisk. Fra man begynner planleggingen, bør man minst forvente et halvt år før ferdigstillelse (med 3 måneder med planlegging og søknadsprosess, og 3 måneder med bygging for en hel ny etasje).
Det er omfattende operasjon å løfte taket, og det gjelder å følge med på hva som er fordyrende faktorer. Når man er klar over hva som har størst innvirkning på prisen, er det også lettere å kontrollere utgiftene og holde de nede. Det kan være lurt å huske at selv om noe har en dyr investeringskostnad, kan funksjon og et langt livsløp likevel være med på å forsvare kostnadene.
For å ha kontroll over utgiftene er det avgjørende å ha et grundig prosjekt. Dette bør helst være så detaljert som mulig, med egne poster til de forskjellige utgiftene til prosjektet. Dersom man er nøye på dette har man større kontroll over kostnadene, og man vil tidlig bli oppmerksom på om noe koster mer enn først antatt.
Et takløft vil både medføre endring i fasaden, bruksendring, økning mønehøyden og endring av bærekonstruksjon. Alt dette og medfører søknadsplikt. Normalt vil det være arkitekten som står som ansvarlig søker, og vil dermed kreve en ekstra avgift for å hente inn all nødvendig dokumentasjon.
Som en del av byggesøknaden er man også pliktig til å sende ut nabovarsel. Der skal man beskrive prosjektet så detaljert som mulig, så naboene kan avgjøre i hvilken grad det berører dem. Det skal være en to ukers frist fra varselet ble sendt ut for å komme med eventuelle tilbakemeldinger. Dersom noen av naboene har innvendinger eller merknader, må man redegjøre for hvordan man har forholdt seg til dette i byggesøknaden. Om du tar en prat med naboene om hva du har planlagt før du sender ut nabovarsel, vil dette minske faren for at naboene vil motsette seg prosjektet.
Det er også lurt å ha en egen post i budsjettet til uforutsette utgifter. Det er ikke alt det er like lett å forberede seg på, og det kan lønne seg å forvente hendelser man ikke har kontroll over. Det kan være dårlig vær som utsetter arbeidet, forsinkede materialer, eller problemer med byggesøknaden. Sett av 10-20% til uforutsette kostnader.
Ethvert prosjekt er avhengig av dyktige håndverkere. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal gå frem for å finne kompetente fagfolk, spesielt om man ikke har erfaring fra lignende prosjekter. Markedsplassen Byggstart.no gjør det enkelt for deg å finne kvalifiserte håndverkere. På deres nettsider får du tilgang til kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer, og du blir automatisk bli matchet med aktører som har takløft som sitt spesialfelt. For å legge ut ditt prosjekt kan du [klikke her].
For at man enklere skal kunne sikre seg en konkurransedyktig pris, lønner det seg alltid å samle inn flere tilbud når man skal finne håndverkere. Da kan du sette tilbudene opp mot hverandre, og finne den aktøren som er best egnet til jobben.
Det lønner seg å lese tilbudet nøye. Det kan variere hva som er inkludert av materialer og arbeid, så det er viktig å være grundig i prosjektbeskrivelsen. Når man sammenligner de forskjellige tilbudene, burde man kryssjekke for å se at de inkluderer de samme punktene.
Når man har bestemt seg for entreprenør, gjelder det å være så klar som mulig i kontrakten. For å unngå konflikt og uenigheter, burde man klargjøre på forhånd hvordan man forholder seg til uventede hendelser. Det kan være for eksempel sykdom, forsinkelser eller andre ting som skjer underveis.
Mange vil kanskje vurdere å kjøpe inn materialer selv for å se om de kan forhandle frem en bedre pris, men man vil sjelden oppnå samme pristilbud som håndverkerfirmaer får. Entreprenører og håndverkerfirmaer har gjerne faste leverandører de pleier å handle fra, og kan dermed tilby en lavere pris enn det man kan oppnå på egenhånd. Dessuten er det mange som er skeptiske til å jobbe med byggevarer de ikke har kjøpt inn selv. Når man ikke kjenner til produktet, kan man heller ikke gå god for kvaliteten. En fagmann vil være tryggere på egne materialer.
Med en ekstra etasje har man også bedre plass til å innrede boligen som man selv ønsker. Om man vil bygge et hjemmekontor, ha et rom dedikert en hobby eller kanskje trenger ekstra soverom, et takløft kan gjøre at man får frigjort det nødvendige arealet.
Med en utleieenhet på loftet kan man sikre en fin ekstrainntekt, samtidig som verdien på boligen vil øke. Selv om det krever en ekstra investeringskostnad å bygge en selvstendig bolig, vil det ofte betale seg selv i form av leieinntekter. Hvordan det vil påvirke verdien på boligen og hvor mye man kan kreve i leie, vil være avhengig av størrelse og hvor i landet det er.
Utforsk muligheten til å utføre andre arbeider på huset når du først er i gang med takløft. Mange ser på muligheten til å gjøre boligen mer energieffektiv. Når man gjennomfører et takløft, er dette en gylden mulighet til å også etterisolere i samme slengen. Ikke bare vil det føre til en mer stabil og behagelig innetemperatur, det vil også redusere fyringsbehovet og strømutgiftene. Det finnes også andre tiltak man kan kombinere med takløft. Både oppgradering av det elektriske anlegget, installasjon av vannbåren varme og generell overflateoppussing er nærliggende grep å gjøre.
For noen energieffektive tiltak er det mulig å få økonomisk støtte fra Enova. Dette kan beløpe seg til hele 150.000 kroner, så det kan være vel verdt å se hvilke muligheter man har. Dette vil naturlig nok ofte også bety større investeringskostnader, men ofte vil dette betale seg selv i form av innsparinger på strømregningen. Merk at dette kun gjelder for omfattende oppgraderinger av bygningskroppen, så dersom takløftet utføres i kombinasjon med andre prosjekter.
Når man gjør større inngrep på boligen sin, er det alltid lurt å samle inn alt av dokumentasjon og å ta godt vare på dette. Det kan komme godt med om kommunen kommer på besøk for kontroll på at alle regler og forskrifter har blitt fulgt. Det er også viktig om man en gang i fremtiden skal selge boligen. Det kan ha stor innvirkning på verdivurderingen av boligen, og dersom ikke dette kan dokumenteres kan man potensielt tape store summer. Forsikringsselskapet vil kreve at alle forskrifter og regler er fulgt for at de skal si seg villige til å forsikre boligen.
Gjør smarte boligvalg