Varmepumper blir stadig mer populære i Norge. Ikke bare fordi de varmer opp hjemmet raskt og effektivt, men også fordi de gjør det mulig å spare penger på strømutgifter og tilbyr et miljøvennlig alternativ for oppvarming. På tross av at varmepumper har blitt kjøpt av over en million nordmenn, er det fortsatt flere som sitter på gjerdet da varmepumpene tross alt koster en del som engangssum. De fleste varmepumper vil være en god økonomisk investering på lang sikt, men varmepumper varierer også i pris. I den rimeligste kategorien, finner vi varmepumper helt ned mot 10.000 kroner, mens varmepumper som bruker sofistikert teknologi og vannbåren varme kan koste godt over 100.000 kroner.
Selv om en ofte ser varmepumper som henger på veggen, blir varmepumper i gulvmodell også mer populære. Dette skyldes at de ikke stikker frem i like stor grad som en vegghengt varmepumpe. Du står mer fri til å plassere gulvmodellen der du selv ønsker, og kan på den måten forhindre at varmepumpen tar for mye plass i hjemmet. Gulvmodellene er også bedre egnet til å varme opp gulvet enn veggmodellene, og gulvmodellen er derfor et godt alternativ til varmekabler og panelovner som skal sørge for varme i gulvet. Bruk av varmekabler og panelovner koster mer og forurenser mer enn varmepumpe gulvmodell. Gulvmodeller har altså de samme funksjonene som en veggmodell, men er i tillegg velegnet for oppvarming av gulv, jevn varmefordeling samtidig som du unngår at de tar opp for mye plass.
Gulvmodellen skiller seg fra veggmodellen ved at den er mer diskrét, men vanligvis lager de også mindre støy enn sine vegghengte motparter. Riktignok er gulvmodeller ofte litt større enn veggmodeller, men det finnes løsninger som lar deg bygge gulvmodellen delvis inn i en vegg hvis det er ønskelig. Utedelen av varmepumpen ser ofte penere ut hvis en velger gulvmodell, da utedelen og innedelen vil være på samme høyde slik at du unngår å måtte ha rør strukket ned langs veggen på utsiden av huset.
Prisen på varmepumper varierer mest ut i fra hvilken teknologi de bruker. Den vanligste typen varmepumper i Norge er de såkalte luft-til-luft varmepumpene, og disse koster som regel et sted mellom 15.000 og 30.000 kroner. Varmepumper som ikke bruker luft-til-luft teknologi benytter seg av et innlagt system for vannbåren varme for å fordele varmen rundt om i huset. Disse varmepumpene henter energien sin fra luften utenfor eller fra sjø, grunnfjell eller jorden. Varmepumper som leverer vannbåren varme er betydelig mer kostbare og ligger i et prissjikt mellom 60.000 og godt over 100.000 kroner. Til gjengjeld er de enda mer energieffektive.
Når det gjelder gulvmodeller, finnes disse kun med luft-til-luft teknologi, og prisnivået på gulvmodeller vil derfor variere mellom 15.000 og 30.000 kroner. Innenfor denne rammen, vil en naturligvis også finne prisvariasjoner fra den ene gulvmodellen til den andre. Ulike faktorer er med på å påvirke prisen i oppadgående eller nedadgående retning. Likevel er det ikke store prisforskjeller på en gulvmodell og en veggmodell. Du vil altså finne en god varmepumpe i gulvmodell til rundt 20.000 kroner, men hvis du ønsker multisplit, må du kanskje regne med at prisen kan ende opp et sted mellom 30.000 og 35.000 kroner. Multisplit er en en type varmepumpe som har én utedel, men flere innedeler.
Disse prisene gjelder kun kjøp av selve varmepumpen, men inkluderer ikke prisen for montering. Det er vanlig at montøren tar ca 5000 kroner for å installere varmepumpen, men prisen kan bli noe høyere hvis du ønsker diverse tilleggsprodukter eller hvis det er lang kjørevei for montøren. Blant utgiftene til varmepumpen bør du også regne med service som det vil være behov for en gang i blant. Totalt sett vil det altså koste deg litt mer enn bare prisen på selve varmepumpen, men i det lange løp vil varmepumpen spare deg for såpass mye strømutgifter at det i de aller fleste tilfeller vil være en lønnsom investering.
Ulike faktorer vil avgjøre om varmepumpen koster nærmere 15.000 eller 30.000 kroner. Den aller viktigste faktoren er effektfaktoren. Denne vil fortelle deg hvor mye varme varmepumpen er i stand til å produsere i forhold til strømforbruket. Du må altså se på denne faktoren når du skal vurdere hvor lønnsomt det er å kjøpe varmepumpen og hvor mye strømutgifter den vil spare deg for. Ytelsen rangeres på en skala fra 2 til 7, og 7 betyr at varmepumpen produserer mye varme samtidig som den bruker lite strøm. Jo bedre effektfaktor, desto mer vil varmepumpen koste.
En annen viktig prisfaktor er støynivå. En varmepumpe som lager mye støy blir fort et irritasjonsmoment, og mange synes derfor det er lurt å investere litt ekstra for å få en varmepumpe som ikke bråker for mye. Du vil finne en variasjon på rundt 10 desibel i støynivå og dette kan utgjøre en vesentlig forskjell. Siden du står friere til å plassere en gulvmodell der du selv ønsker, trenger ikke støy være et stort problem hvis den ikke er plassert på et sted hvor dere tilbringer mye tid. Gulvmodeller lager generelt litt mindre støy sammenlignet med veggmodeller uansett, så støy er sjeldent et stort problem for disse modellene.
Merket på varmepumpen vil også være av betydning for prisnivået. Noen merker er rett og slett dyrere enn andre fordi de er mer anerkjente og folk stoler på at de leverer kvalitet. Det er imidlertid spesifikasjonene i den bestemte varmepumpen som avgjør hvor god varmepumpen er, og ikke bare merket. Derfor lønner det seg å sjekke spesifikasjonene nøye uansett hvilket merke du kjøper. Mange verdsetter imidlertid tryggheten som kommer med å kjøpe varmepumpe fra et kjent merke og er villige til å betale litt ekstra for det.
Du vil også kunne se variasjoner ut i fra størrelsen på varmepumpen, utseende, eller diverse funksjoner. Varmepumper er i stadig utvikling og får stadig nyere og mer sofistikerte funksjoner. For eksempel vil mange varmepumper i dag være utstyrt med wifi, slik at du kan varme opp huset fra telefonen i god tid før du kommer hjem.
Det finnes flere fordeler ved det å gå til anskaffelse av varmepumpe gulvmodell. Først og fremst er det et praktisk alternativ til oppvarming av hjemmet som er miljøvennlig fordi de reduserer strømforbruket i hjemmet. Men en av de viktigste grunnene til at folk kjøper varmepumpe, er fordi det er lønnsomt på lengre sikt. I gjennomsnitt vil den vanlige forbruker spare omtrent 25% i strømkostnader på å bytte til varmepumpe. Du kan imidlertid spare både mer og mindre enn 25%. Lønnsomheten vil avhenge av hvor stort hus du har og hvor mange som bor i huset. Hvis mange bor i hjemmet og du har et stort hus, vil det være enda mer lønnsomt.
Når vi snakker om gulvmodellen må det nevnes at denne modellen ofte viser seg å være enda mer lønnsom sammenlignet med andre modeller. Det skyldes at gulvmodellen også kan brukes til oppvarming av gulvet slik at du ikke lenger har behov for å bruke varmekabler eller panelovner som et tillegg til varmepumpe. Gulvmodellen gjør ikke noe mer enn veggmodellen, men den strategiske plasseringen langs gulvet kommer deg godt til nytte ved at panelovner og varmekabler blir overflødige. Det er ikke nødvendigvis tilfellet hvis du velger en veggmodell. Mange velger å kaste panelovnene og slutter helt med bruk av varmekabler etter at de har gått til innkjøp av en varmepumpe gulvmodell.
For en varmepumpe gulvmodell som koster 20.000 kroner, vil det ta omtrent 3 til 6 år før du har spart inn hele prisen på varmepumpen i form av lavere strømutgifter. Deretter sparer du altså rundt 25% på alle strømregningene i tiden fremover.
Dersom prisen på varmepumpen virker frastøtende på deg, bør du vite at det også er mulig å søke om støtte til kjøp av varmepumpe fra det statlige organet ENOVA. ENOVA støtter flere ulike løsninger i hjemmet som bidrar positivt til miljøet. For kjøp av varmepumper er det mulig å få opptil 30.000 kroner i støtte. Søkeprosessen er enkel og hvis du får innvilget støtte, kan det gjøre prosjektet enda mer lønnsomt for deg.
Du bør vurdere å kjøpe varmepumpe hvis:
Når det gjelder valget mellom en gulvmodell og en veggmodell, bør du vurdere en gulvmodell dersom estetikken er viktig for deg. Mange liker ikke å ha en varmepumpe hengende på veggen, selv om de ofte kan være pene å se på. Det er imidlertid lettere å finne en gunstig plassering for en gulvmodell, slik at du unngår at varmepumpen gjør store forskjeller på det estetiske i hjemmet ditt. Mange velger å plassere gulvmodellen under vinduet eller å bygge den inn i ulike innretninger. Dette gjør at gulvmodellene ofte er et mer estetisk alternativ sammenlignet med veggmodellen.
Du bør også vurdere gulvmodellen hvis du sliter med kalde gulv i huset. Ettersom varmen stiger, er veggmodellene ikke særlig effektive når det gjelder å varme opp de lavere nivåene i huset. Hvis du har kalde gulv, kan imidlertid gulvmodellen gjøre en mye bedre jobb, da disse pumper varme fra gulvet og sørger for en jevnere fordeling av varme ved at varmen kommer nedenfra og beveger seg oppover gjennom hele rommet. Med varmepumpe gulvmodell, kan du derfor kvitte deg med panelovner eller varmekabler som ellers brukes til å varme opp gulvene.
I de aller fleste tilfeller er det å gå til innkjøp av varmepumpe gulvmodell være verdt investeringen. Spørsmålet vil imidlertid avhenge av hvor mye strømforbruk du har, hvor stort hus du har, hvor mange som bor i hjemmet ditt og i hvilken grad du sliter med kalde gulv. Det skal imidlertid ikke mye til før du henter inn kostnaden av varmepumpen på lavere strømforbruk, og derfor er det å kjøpe varmepumpe som regel verdt det.
For å finne en passelig modell, er det imidlertid viktig at du kartlegger behovene dine. Har du en større bolig med mange beboere, bør du eksempelvis vurdere å kjøpe en multisplit for å kunne spre varmen til hele hjemmet. For mange er lavt støynivå et viktig behov, og det finnes flere modeller med lavere støynivå. Eventuelt kan du også be montøren installere varmepumpen på et sted hvor støy ikke er til sjenanse. Pris er en viktig faktor når en skal kjøpe varmepumpe, men hvis du har litt penger til overs er det verdt å vurdere om du kanskje bør investere i en av de bedre modellene for å kunne spare enda mer i lengden.
Til slutt må du huske på at varmepumpen ikke kan installeres på egenhånd. Selv om det frister å spare litt penger på å gjøre det selv, slik at du ikke trenger å betale for montør, må du vite at dette fort kan gå veldig galt. Blant annet er det stor risiko for å gjøre feil, noe som kan forårsake brann i varmepumpa, og som i verste fall vil føre til at du mister rett til forsikring på huset hvis noe skulle gå galt.
Gjør smarte boligvalg